Slutstrid om EU-krav för gröna investeringar

EU:s nya taxonomiförslag är en viktig fråga för svenskt skogsbruk. Arkivbild. Bild: Gorm Kallestad/TT-NTB Scanpix

In i det sista bråkas det om EU:s nya regelverk för gröna investeringar – taxonomin. Åtta EU-länder sätter sig på tvären och kräver i ett brev till EU-kommissionens chef Ursula von der Leyen att gas och kärnkraft ska ingå.

På onsdagen ska EU-kommissionen presentera sitt taxonomiförslag, om inte planen ändras i sista stund. Bakom det abstrakta namnet taxonomi döljer sig klassificeringar av vad som ska anses vara en hållbar, grön investering.

Förhandlingar pågår in i det sista i Bryssel. På tisdagen skrev åtta stats- och regeringschefer med Polen och Ungern i spetsen till EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen för att försöka få in gas och kärnkraft i förslaget.

Enligt läckta utkast tänker EU-kommissionen behandla dessa energislag separat i ett senare skede, vilket ogillas skarpt av de åtta.

"Vi anser att det skulle vara fel att klassa kärnkraft och gas som klart icke-gröna under en övergångsperiod och att det skulle orsaka stor skada för länder med en tung andel industri i sin ekonomier", skriver de.

Högljudda protester

Tidigare utkast som inkluderade naturgas väckte dock högljudda protester från flera länder och från miljöorganisationer. De ansåg att det sänkte trovärdigheten för hela taxonomin om fossil energi skulle klassas som grön.

Men de åtta länderna kräver att EU-kommissionen gör om och tar med naturgasen igen, plus kärnkraften.

"Även om det innebär att godkännandet av lagstiftningen försenas, så är målsättningen att ha bra och ambitiösa regler för alla relevanta teknologier och energikällor värt det", skriver de i brevet.

När EU-kommissionen har lagt fram sitt slutförslag ska det synas av ministerrådet, som samlar samtliga medlemsländer, och EU-parlamentet. Men ingen av dem kan ändra delar i förslaget – valet står mellan att säga ja eller nej till hela förslaget.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Finland behöver Östersjön – vi kan och ska ännu rädda den

Mer läsning