Slutspurten inleds i världscupen: "förhoppningsvis avgörs inget ännu"

Kaisa Mäkäräinen kan räkna med ett betydligt starkare stöd från publiken i Kontiolax än i Pyeongchang.Bild: Lehtikuva/Heikki Saukkomaa

Kaisa Mäkäräinen drar på sig den gula ledarvästen inför fredagskvällens sprint inför hemmapubliken i Kontiolax.

4-1. 1-4. 1-1. 4-2.

Där har ni Kaisa Mäkäräinens placeringar i de två första deltävlingar i världscupen i skidskytte efter ett stort mästerskap under de senaste fyra säsongerna – allt sedan OS i Sotji. Hon har alltså vunnit fyra av åtta deltävlingar, varit tvåa en gång och fyra tre gånger.

Det är utgångsläget för fredagskvällens sprint i hemtrakterna i Kontiolax, där Mäkäräinen har fördelen av en ivrig publik och välbekanta spår – som är som gjorda för henne, med den berömda väggen och allt. Hon leder fortfarande den totala världscupen och har en bra chans att gottgöra en del av OS-besvikelsen med att ro hem kristallgloben för tredje gången under sin karriär.

Mäkäräinen vann den totala världscupen 2010-2011 och 2013-2014, efter vinterspelen i Sotji. Förra året var hon tvåa.

Efter femton individuella deltävlingar har Mäkäräinen stått på prispallen fyra gånger, men det är hennes jämnhet som gör att hon drar på sig ledarvästen inför kvällens sprint. Hon har varit i topp tio hela elva gånger.

Fördel Kuzmina?

Mäkäräinen har 592 poäng, då tvåan Anastasia Kuzmina har 577 poäng. I praktiken är ställningen lite annorlunda: de två sämsta deltävlingarna räknas bort i den slutliga tabellen. Då har Mäkäräinen 550 poäng, då hon har en 26:e plats och två 14:e platser i världscupen i vinter.

En seger ger 60 poäng, tvåan får 54 och trean 48 poäng. De fyrtio bästa får poäng, 40:e plats ger 1 poäng.

Kuzmina stod över distansloppet i Östersund och var 23:a i masstarten i Ruhpolding, så i praktiken har hon 561 poäng. Den Rysslandsfödda slovakiskan var i strålande form i OS i Pyeongchang och har åtminstone en mental fördel inför slutspurten i världscupen.

Trean Dorothea Wierers poäng är i praktiken 479, medan Laura Dahlmeier har 490 poäng. Dahlmeier stod över hela världscuphelgen i Östersund. Båda två tog varsin bronsmedalj i OS.

Brons i hemma-VM

Efter OS 2014 tog Mäkäräinen en imponerande trippel i Kontiolax, men därefter har det inte gått lika bra. I hemma-VM 2015 vann hon brons i distansloppet, men i fjol tog hon placeringarna 49, 31 och 13 i världscupen i Kontiolax.

Förutom fredagskvällens sprint är det mixedstafett på lördag och masstart på söndag i Kontiolax. Det är bara poängen i masstarten som räknas med i den individuella världscupen.

– Jag har skidat i de här spåren mer än många andra. Jag behöver inte tänka ut någon skild taktik för den långa uppförsbacken och väggen, men de andra cupdamerna har kan ha lite att fundera över där, säger Mäkäräinen till Yle.

Feta prischeckar

Efter Kontiolax fortsätter världscupen med sprint och jaktstart i Holmenkollen samt sprint, jaktstart och masstart i Tjumen. Det står alltså många poäng på spel också efter den här helgen.

– Sju deltävlingar är mycket. Förhoppningsvis avgörs spelet inte åt någotdera hållet ännu den här veckan – åtminstone inte till någon annans fördel, säger Mäkäräinen till Yle.

Segern i den totala världscupen ger 28 000 euro i prispengar. En seger i en deltävling är värd 13 000 euro och de femton första får prispengar. Dessutom får Mäkäräinen 750 euro varje gång hon startar i den gula ledarvästen som etta i den totala världscupen. Exklusive västbonusarna har hon skidat hem 70 500 euro i vinter.

Ställningen i världscupen efter 15/22 deltävlingar

1) Kaisa Mäkäräinen 592 poäng

2) Anastasia Kuzmina, Slovakien 577 poäng

3) Dorothea Wierer, Italien 525 poäng

4) Laura Dahlmeier, Tyskland 490 poäng

5) Darja Domtratjeva, Vitryssland 436 poäng

34) Mari Laukkanen 144 poäng

82) Laura Toivanen 8 poäng

Hur du hittar det bästa lånet för dig

Den som någonsin har tecknat ett lån är förmodligen plågsamt medveten om hur svårt det kan tyckas vara att hitta rätt lån. Vad är det då som avgör om ett lån är bra eller inte? 17.9.2018 - 00.00