Slutligt fredsavtal för Sydsudan klart

Rebelledaren Riek Machar och Sydsudans president Salva Kiir skakar hand med Ugandas president Yoweri Museveni emellan sig under ett möte i juli. Arkivbild.Bild: TT/AP/Stephen Wandera

Den sydsudanesiska regeringen har efter en tids förhandlingar nått ett slutligt freds- och maktdelningsavtal med det unga landets största rebellgrupp.

– I stort sett har en överenskommelse om utestående frågor undertecknats och detta avtal uttrycker åtaganden från alla parter för ett eldupphör, säger Ahmed al-Dierdiry, Sudans utrikesminister, en av flera aktörer som har hjälpt till att förhandla fram avtalet, till sudansk tv.

Sydsudan bildades 2011 men kastades in i en blodig konflikt 2013 med anledning av en maktkamp mellan presidenten Salva Kiir och hans före detta vicepresident Riek Machar. Tiotusentals människor har dödats, en fjärdedel av befolkningen har tvingats lämna sina hem och ekonomin har kollapsat.

Men sedan förhandlingarna under etiopisk översyn inleddes i juni med en överenskommelse om vapenvila har parterna steg för steg närmat sig varandra. Och nu uppges alltså att det hela är färdigt.

I juli stod det klart att det lutade åt att Salva Kiir fortsätter som president och att rebelledaren Riek Machar övergår till att vara förste vicepresident.

Ytterligare fyra vicepresidenter tillsätts från andra politiska grupper.

Tidigare fredsavtal mellan parterna har slutat i nya brytningar och strider.

Hur du hittar det bästa lånet för dig

Den som någonsin har tecknat ett lån är förmodligen plågsamt medveten om hur svårt det kan tyckas vara att hitta rätt lån. Vad är det då som avgör om ett lån är bra eller inte? 17.9.2018 - 00.00