Slutet närmar sig för Westworld

Jeffrey Wright, James Marsden, Lisa Joy, Jonathan Nolan, Thandie Newton och Evan Rachel Wood vid en visning av andra säsongen av Westworld på Tribeca-festivalen i New York.Bild: TT/AP/Brent N. Clarke

Natten mellan söndag och måndag släpps det sista avsnittet i säsong två av serien Westworld. Men var lugna – HBO:s succéserie kommer att få en fortsättning. Men hur många ytterligare säsonger det blir, det vet ännu ingen.

– Men jag vet hur den sista scenen i det absolut sista avsnittet ska se ut. Den har jag haft i huvudet ända sedan vi började med serien, säger Lisa Joy till TT.

Det är hon och hennes make Jonathan Nolan (han är bror till Christopher Nolan och har arbetat med denne på flera av de filmer han har regisserat) som är upphovsmakare, manusförfattare och exekutiva producenter på Westworld. Joy har också regisserat ett avsnitt och Nolan två.

Temapark med robotar

Westworld handlar om en temapark med olika världar där besökarna möter robotar som de kan göra vad de vill med – fram till den dag då robotarna gör uppror. Det hela bygger på 70-talsfilmen med samma namn, skriven och regisserad av Michael Crichton.

– Det var J J Abrams som ringde och undrade om vi skulle vara intresserade av att göra en tv-serie baserad på den filmen. Den hade ju en väldigt enkel handling, vi insåg att vi ville göra någonting som var djupare, som tog upp frågor om konstgjord intelligens och om den fria viljan. Och detta förlagt till största delen till en miljö som hämtades från de klassiska västernfilmerna, säger Jonathan Nolan.

Westworld har en rad olika handlingar som pågår samtidigt. Ibland kan ett avsnitt i princip enbart ägna sig åt en av dessa, ibland ägnas ett avsnitt åt alla samtidigt. Hur får man detta att fungera?

– Med stort besvär, säger Lisa Joy och skrattar.

– Under säsongen som gått har vi gått mer in på djupet när det gäller Indien, Shogun-världen och det avsnitt som ägnades indianerna. Från det att vi gjorde pilotavsnittet har vi sagt att vi ville utforska andra världar. Det ger det mer djup och innehåll.

Skjuten Hopkins återkom

Under de två serieomgångarna har överraskningarna varit många – i serie två återkom Anthony Hopkins, som blev skjuten i första omgångens slutscener.

– Men han återkom som en sorts spöke. Om du är människa i Westworld och blir dödad, då är du dödad – till skillnad från parkens robotar, säger Lisa Joy.

Under säsong två har tre svenskar arbetat med Westworld – Tarik Saleh regisserade ett avsnitt och Gustaf Skarsgård och Fares Fares har haft roller (jo, de är båda med i säsongens 90 minuter långa avslutningsepisod). Både Nolan och Joy intygar hur kul de tyckte det var att arbeta med dem.

– Men att Gustaf och Fares var goda vänner, det hade vi faktiskt inte en aning om när vi anlitade dem, säger Jonathan Nolan.

Vad som kommer att hända i serieomgång tre är en väl bevarad hemlighet. Över huvud taget är sekretessen kring Westworld stor och ofta hålls även skådespelarna i mörker så länge som möjligt. I första säsongen avslöjades det efter hand att även Bernard, spelad av Jeffrey Wright, är en robot.

– Det visste han inte från början. Så vi tog ett möte med honom en dag och sa "Jeffrey, det är en sak vi måste berätta för dig... ", berättar Jonathan Nolan.

Fakta:

Westworld

Tv-serie skapad av Jonathan Nolan och Lisa Joy för HBO.

Serien bygger på en film med samma titel som hade premiär 1973, skriven och regisserad av Michael Crichton.

Handlingen utspelas i det fiktiva nöjesområdet Westworld där kunder betalar för att roa sig med robotar som ser ut och reagerar precis som människor.

Skådespelare som har medverkat i både säsong ett och två: Evan Rachel Wood, Thandie Newton, Jeffrey Wright, James Marsden med flera.

Nya ansikten i säsong två: Gustaf Skarsgård och Fares Fares. Den svenske regissören Tarik Saleh har också regisserat ett avsnitt i andra säsongen.

Aktuell: Sista avsnittet av säsong två läggs ut på HBO den 25 juni.

”Nu sover jag gott, äntligen!”

Angelina fick dålig sömn men rogivande växter hjälpte henne. "Min livskvalitet är mycket bättre nu" säger hon. 20.9.2018 - 13.33