Slutet för Jemens sluge ex-diktator Saleh

Ali Abdullah Saleh fotograferad under en valkampanj 2006. Bild: Lehtikuva/AFP/Khaled Fazaa

Han var i flera decennier en tung maktfaktor i jemenitisk politik. Nu har Jemens slipade ex-diktator Ali Abdullah Saleh dödats i strider med tidigare allierade, något som bekräftas av hans eget parti.

Ali Abdullah Saleh föddes den 21 mars 1942. Han var zaydit, vilket är en gren inom shiaislam. Efter att ha gått med i armén i unga år steg Saleh i graderna till överste.

Han deltog i en statskupp i det dåvarande Nordjemen 1977 och övertog presidentposten i landet 1978. Saleh stödde sig på en allians med klaner och islamister.

Jemen, ett av världens i dag fattigaste länder, bildades 1990 när det konservativa Nordjemen och det socialistiska Sydjemen gick samman.

Saleh blev det förenade Jemens president samma år. Han försökte dominera den södra delen, men politiska motsättningar ledde till att ett inbördeskrig bröt ut när sydsidan 1994 försökte bryta sig ur unionen. Nordsidan vann och det stärkte Salehs makt. 1999 blev han den första direktvalda presidenten i Jemen, och valdes om 2006.

Allvarligt skadad

Men oppositionen mot hans regim växte, från såväl grupper kopplade till den gamla sydjemenitiska regimen som radikala islamister.

Saleh skadades allvarligt vid ett attentat mot presidentpalatsets moské i juni 2011 och vårdades i Saudiarabien. Han återvände till Jemen men i november lämnade han ifrån sig makten efter ett avtal om rättslig immunitet.

Sedan dess har Jemen plågats av lokala revolter. Huthirebellerna från norra Jemen tog med hjälp av trupper lojala mot Saleh kontroll över huvudstaden Sanaa 2014.

Dödad på landsväg

En militärallians ledd av Saudiarabien inledde den 26 mars 2015 flyganfall mot rebellerna, som de hävdar får stöd från ärkefienden Iran. Det sunnimuslimska Saudiarabien stöder president Abd Rabbu Mansur Hadi, som har drivits bort från Sanaa av de shiamuslimska Huthirebellerna.

För att styra Jemen är det nödvändigt att bemästra konsten att dansa på ormhuvuden, har Saleh en gång sagt om det trassliga nät av allianser som höll honom kvar vid makten. Själv har han beskrivits som en mästermanipulatör.

Men Salehs tid är slut. När han för några dagar sedan öppnade för förhandlingar med Saudiarabien utbröt häftiga strider i Sanaa mellan anhängare till Saleh och Huthirebellerna.

Rebellerna uppges ha sprängt hans hus. Enligt representanter för flera parter mötte expresidenten sitt slut på en landsväg i provinsen Marib, där raketer stoppades hans bil och han sedan sköts ihjäl av Huthi-krigare.

Efter några timmar bekräftade Salehs parti att han dödats.

Aktia hjälper dig att tänka framåt

De flesta finländare har idag koll på att hem, fritidsbostad och fordon behöver försäkras för att hålla ekonomin i balans om allt inte går som planerat. När det kommer till personförsäkringar är läget ett annat. Jämfört med många andra länder har Finland ett bra socialskydd och många förlitar sig på att man får tillräckligt stöd för att klara sig ekonomiskt om något allvarligt inträffar. Men hur långt räcker socialskyddet egentligen? Hur påverkas livet om man insjuknar allvarligt och inte längre kan arbeta? Klarar sig familjen ekonomiskt utan en förälder? 9.4.2020 - 00.00

Mer läsning