Slut på tjuvåk i närtåg – konduktörer kontrollerar biljetter

Slut på försälning av biljetter. Nästa år kan man inte mera köpa HRT:s biljetter på närtågen. Bild: Lehtikuva/Jarno Mela

Från och med nästa år upphör försäljningen av Helsingforsregionens trafiks biljetter på VR:s försäljningsställen. Samtidigt upphör också försäljningen av biljetter i närtågen, vilket ändrar på konduktörernas arbetsbild.

– Det här betyder inte att konduktörerna försvinner helt från närtågen, säger VR:s närtrafikchef Topi Simola till Länsiväylä.

Konduktörerna kontrollerar i fortsättningen biljetter i par och de fungerar som komplement till de ordinarie kontrollörerna på HRT.

– Det kommer att finnas avsevärt fler som kontrollerar biljetter och det är en stor förändring. Att tjuvåka blir betydligt svårare, säger Simola.

Han poängterar att kundbetjäningsuppgifterna bibehålls också efter reformen. Nu pågår utbildningar och den nya modellen tas i bruk om ett år då samtliga närtåg är så kallade Flirttåg. Från och med årsskiftet är ett system i bruk utan biljettförsäljning och biljettkontroller av konduktörer. VR har 300 konduktörer och 80 procent fungerar på HRT:s område. I och med reformen minskar antalet årsverken med 40.

– Det leder inte till uppsägningar, säger Simola.

Till konduktörens uppgifter hör i fortsättningen att informera passagerare och kontrollera att biljettautomaterna fungerar. Simola påpekar att reformen inte berör resor inleds eller slutar utanför HRT-området. Det handlar om resor i tåg med beteckningarna Y, R, T, Z och D.

Orsaken till att man upphör med försäljning av biljetter i tågen är att enkelbiljetter köps väldigt lite av konduktörer. Nästa år kan man köpa HRT-biljetter i automater eller i mobiltelefonen. Enligt Pirkko Lento, direktör för avdelningen för passagerartjänster vid HRT, utgjorde biljettförsäljningen av HRT:s biljetter 2,4 procent i VR:s kanaler 2013.

Fotnot: Till HRT:s område hör Helsingfors, Esbo, Grankulla, Vanda, Kyrkslätt, Kervo och Sibbo.

Bli kock i Axxell

Svenskfinlands kändaste kock, Micke Björklund, har trätt in som mentor och mecenat för Axxells kockutbildning i Karis, för kockutbildningens framtid och Finlands matkultur. 8.10.2019 - 11.40

Mer läsning