Slut på benämningen dam-VM – rugbyförbundet inför könsneutralt VM

För två år sedan förde Portia Woodman Nya Zeeland till nationens femte VM-titel – och nästa VM på hemmaplan kommer, enligt internationella förbundets nya beslut, inte kallas för dam-VM utan bara för rugby-VM 2021. Bild: Themba Hadebe/AP

Dam-VM i rugby är inte längre dam-VM i rugby – i alla fall sett till benämningen. Sportens internationella förbund har beslutat att samtliga deras mästerskap ska ha könsneutrala titlar, vilket innebär att damernas VM på Nya Zeeland 2021 kommer att kallas rugby-VM.

"Syftet är att höja statusen för kvinnorna, samtidigt som man eliminerar förutfattade meningar i jämförelse med männens turneringar, som traditionellt inte har specificerat kön", skriver förbundet World Rugby i ett uttalande.

Serge Simon, ordförande i förbundets för damsektionens rådgivande kommitté, gillar beslutet och förbundets engagemang för jämlikhet, men säger också att det återstår mycket arbete.

– Det här är bara början. Vi jobbar hårt för att göra något speciellt för kvinnorna, för sporten, säger han.

I andra sporter, exempelvis fotboll och ishockey, fortsätter de internationella förbunden med att specificera könet för damernas turneringar.

Skapa din framtid vid Yrkeshögskolan Novia

Yrkeshögskolan Novia är en studerande- och arbetslivsnära entreprenörsmässig högskola med högklassig utbildning på fyra orter: Vasa, Åbo, Raseborg och Jakobstad. Novia har ca 4000 studerande, och vi tog pulsen på några av dem. 19.3.2020 - 15.23

Mer läsning