Slush efter sexismskandalen: "Vi har nolltolerans för skitstövlar"

Startup-världen pekas ut som en mansdominerad bransch där sexuella trakasserier är vardagsmat. Bild: Jussi Nukari

Startup-mässan Slush fick ett oangenämt slut efter uttalanden om mässdeltagare som betett sig sexuellt kränkande. Nu reagerar arrangörerna.

I fredags publicerade mediepersonligheten Ina Mikkola en skrivelse på Facebook där hon beskrev hur män närmat sig henne på ett obehagligt sätt under Slush-mässans avslutningsfest.

"Kring hälften av alla män jag mötte under gårdagens party gjorde endera närmanden eller föreslog sex. En del i första meningen. (Det finns) ganska rejält att utveckla i inställningen/hur man möter kvinnor."

Statusuppdateringen fick stor spridning och flera andra kvinnor kommenterade att de upplevt liknande. En av branschens ledande marknadsförare, Juhani Polkko, kommenterade i ett inlägg på Facebook hur sexuella trakasserier är ett problem som måste lyftas upp.

"Vänner, vi har ett problem. Ett verkligt ohyggligt. Och det försvinner inte genom att förbli tyst."

I samma skrivelse lyfter han upp kollegan Oona Collianders upplevelser från evenemangets fester. Hon skriver bland annat om hur "...fulla män försökte grabba tag i mig och rörde mig och antog saker som inte var lämpliga."

Till Iltasanomats Digitoday berättar Ina Mikkola att det som skedde under torsdagens fest ingalunda är ovanligt, utan ett vanligt fenomen i startup-kretsar.

– Sexism och trakasserier finns visserligen överallt. Men det framhävs på Slush i och med att branschen är mansdominerad. Där finns mycket pengar och makt, säger Mikkola.

På söndagskvällen reagerade mässans arrangörer på skrivelsen och reaktionerna i sociala medier. Slush skrev en statusuppdatering på Facebook där de poängterade att de jobbar för att förbättra jämställdheten på mässan.

"Vi beklagar djupt det skedda och upprörda över att få höra om detta. Vi trodde att vi var bättre än så ... Ni kan vara säkra på att ingen som beter sig på detta sätt är välkommen till våra evenemang i framtiden. Vi har nolltolerans för skitstövlar."

I skrivelsen poängterar arrangörerna att mängden kvinnor på Slush på bara några år har stigit till 35 procent, och att målet är att nå 50 procent år 2020.

Vd:n för Slush, Marianne Vikkula, säger till Digitoday att jobbet med att skapa en förändring börjar direkt.

– Antastare är inte välkomna till Slush, konstaterar Vikkula.

Yrkesexamen från Prakticum öppnar många dörrar

Studier vid Yrkesinstitutet Prakticum ger nycklar till arbetslivet. Samtidigt kan det också vara en smidig inkörsport till fortsatta studier vid en yrkeshögskola. 4.12.2019 - 00.00

Mer läsning