SLS satsar på virtuellt showbetonat litteraturjippo för att ersätta bokmässan – HBL med som arrangör

Ett 60-tal litteratursamtal som pågår i dagarna tre – höstens största finlandssvenska litteraturjippo strömmas på HBL.fi 4-6 december. För programmet ansvarar Svenska litteratursällskapet med Agneta Rahikainen i spetsen. Bild: Niklas Tallqvist

De bidde ingen fysisk bokmässa vare sig i Göteborg eller Helsingfors. Men nu satsar Svenska litteratursällskapet ett sexsiffrigt belopp på ett virtuellt litteraturjippo den 4-6 december: – Det blir showbetonat, avslöjar marknadsföringschefen Agneta Rahikainen.

I coronakrisens kölvatten har höstens stora litteraturevenemang dukat under eller stympats brutalt. Av över 150 scensamtal som brukar ordnas på svenska under Helsingfors bokmässa, får bara 16 stycken plats i den digitala upplagan av mässan.

Men nu kommer en nyhet som lär glädja alla vänner av böcker och litterära samtal. Den 4–6 december ordnar Svenska litteratursällskapet i samarbete med HBL en virtuell jättesatsning som enbart fokuserar på Finlands svenska litteratur.

Vad: Ett virtuellt liveevenemang som strömmas på HBL.fi från Svenska litteratursällskapets lokaler på Riddaregatan.

När: Den 4–6 december 2020, kl. 9–19 varje dag.

Program: Cirka 60 litteratursamtal på cirka 25 minuter, men också förhandsinspelade inslag och konferencierer som binder ihop programmet.

Arrangör: Svenska litteratursällskapet finansierar projektet med stöd av Konstsamfundet och Svenska kulturfonden samt i samarbete med KSF Media, Schildts & Söderströms, Förlaget M, utomstående produktionsbolag och flera andra aktörer.

Evenemanget har ännu inget namn, men budgeten är sexsiffrig och förutom SLS och KSF Media (som ger ut HBL) är finlandssvenska förlag, externa produktionsbolag och andra aktörer involverade.

Totalt utlovas ett 60-tal scensamtal. Evenemanget pågår i dagarna tre mellan klockan nio på morgonen och klockan sju på kvällen och avslutas alltså på självständighetsdagen.

– Vi har ett gott samarbete med KSF Media och tanken är att tillsammans göra ett allfinlandssvenskt jippo. Diskussioner började föras redan i våras och initiativet kom från förlagshåll. Vi insåg redan då att vi måste ha någon form av plan b, berättar Agneta Rahikainen, marknadsföringschef vid SLS.

– Då Helsingfors bokmässa den 20 augusti meddelade att de blir virtuella var saken klar: vi måste göra något för att hjälpa förlagen, författarna, litteraturen och också alla moderatorer och frilansare som blivit utan jobb.

Mer showbetonat

Sett till upplägget är det ändå inte frågan om att göra en nerbantad bokmässa av spillrorna av alla de program som ställdes in i oktober. En del uppslag kan säkert återanvändas, men den digitala decembermässan blir i grunden annorlunda än den fysiska i Mässcentrum. Även om mycket av programmet där har strömmats i olika kanaler, så har det i första hand planerats med tanke på mässpubliken på plats, som kanske strosar mellan olika scener och minglar med bekanta.

Decemberjippot – som ännu inte har något namn – görs däremot uttryckligen med ambitionen att bli en spännande upplevelse för den digitala publiken.

– Vi måste tänka liveproduktion: det måste vara mer showbetonat, ha en viss flow och vara tillräckligt intresseväckande.

Vem som blir konferencierer för jippot är ännu inte bestämt, men sådana behövs för att binda ihop sändningen.

– Och alla 60 diskussioner måste hålla intresset uppe. Det finns många goda författare, böcker och genrer men snarare än enskilda författarintervjuer vill vi ha diskussioner där flera författare samtalar kring en gemensam tematik.

Vill nå Sverige

De författargäster som av hälsoskäl eller på grund av reserestriktioner inte kan infinna sig fysiskt på Riddaregatan där inspelningen äger rum kommer att ha möjlighet att delta via videolänk. Tanken är också att göra en del förhandsproducerade inslag, berättar Rahikainen.

Däremot är det osäkert om det kan finnas någon livepublik på plats.

– Vi hoppas det, men i så fall under kontrollerade former och med tillräckliga säkerhetsavstånd. Det kan hända att författargäster och personal i sig fyller kvoterna. Vi följer läget och myndigheternas riktlinjer. Det viktigaste är att det är säkert för alla.

Agneta Rahikainen. Bild: Niklas Tallqvist

Ambitionerna är hursomhelst ögt ställda.

– Vi hoppas att vi ska nå ut till alla i Finland som vill läsa böcker på svenska eller är intresserade av diskussioner på svenska. Det här är inte något som riktas bara till Helsingforsregionen, utan vi vill nå hela Svenskfinland och också över till Sverige. Så vi sätter ribban högt.

Bokmässorna i sina traditionella former är ju också kommersiella evenemang. Hur är det tänkt att eventuell bokförsäljning ska gå till här?

– Vi kommer att slå ett slag för att köpa finlandssvenska böcker, och det inte bara online vilket förstås är lätt gjort, utan också för att gå till sin stenfotsbokhandel.

Koncept som kan utvecklas

Också KSF Medias vd Anna Hellerstedt är entusiastisk.

KSF Medias vd Anna Hellerstedt är entusiastisk inför litteraturjippot i december och hoppas att det kan bli starten på något nytt och att konceptet går att utveckla. Bild: Niklas Tallqvist

– Det är otroligt roligt att vi trots de här tiderna kan hitta ett sätt för Svenskfinland att mötas och prata böcker och litteratur. Jag hoppas att det här kan bli starten på något nytt och att konceptet går att utveckla. Jag tror att samarbete av det här slaget är oerhört viktigt för Svenskfinland och jag tror att vi från KSF Medias sida kan vara en drivande kraft här.

Dag Wallgren, vd för SLS, säger att det var ett naturligt steg att ta kontakt med KSF och andra samarbetspartner då den i svenskt hänseende så viktiga Helsingforsmässan inte blev av som vanligt.

– Det finns ett jättestort behov av att erbjuda något som brett visar vad som är på gång inom finlandssvensk litteratur.

Fastighetsfonder ger den privata placeraren möjlighet att dra nytta av fastighetsmarknadens stabila avkastning

Mer läsning