SLS prisas för läromedel om inbördeskriget

Det tvåspråkiga digitala läromedlet har valts till bästa nordiska digitala arkivutgåva på de Nordiska arkivdagarna i Reykjavik.

Det är Svenska litteratursällskapet i Finland (SLS) och Finska Litteratursällskapet (SKS) som tillsammans producerat läromedlet som alltså presenterar finska inbördeskriget. De Nordiska arkivdagarna arrangeras vart tredje år och är central inom arkivfältet i Norden – tävlingen ordnades däremot för första gången i år.

Enligt ett pressmeddelande från SLS bygger läromedlet på unika arkivdokument och handlar om hur krig påverkar den enskilda människan och hela samhället. Den webbplats som samlar materialet består av två helheter som stöder varandra: En lärobok som kan laddas ner samt ett omfattande arkivmaterial med anknytning till händelserna 1918. Läromaterialet är fritt tillgängligt på www.1918.finlit.fi.

Pippi skuttar omkring på Finns sommarteater

Pippi Långstrump, Pippilotta Viktualia Rullgardina Krusmynta Efraimsdotter Långstrump, är en av Astrid Lindgrens mest kända och populära figurer. Sommaren 2019 skuttar hon omkring på Finns sommarteaters (tidigare Glims sommarteater 1973-2005) scen i Esbo till Georg Riedels välkända musik. Senast spelades Pippi på Finns år 2006 och det var alla tiders publiksuccé på sommarteatern med nästan 6000 åskådare! Då spelades huvudrollen av Josefin Silén, som sedan dess utbildat sig till musikalartist i Sverige och i höst spelar Esmeralda i Ringaren i Notre Dame på Tampereen Teatteri. 29.3.2019 - 07.54