SLS leder onlinediskussion om biografier under vetenskapens natt

På torsdagskvällen firas vetenskapens natt och då ordnar SLS en direktsänd debatt kring biografier. De hittar lätt sina läsare, men vad bör man tänka på när man skriver en biografi? Vad kan och får man skriva om en människa i en biografi? Vilka typer av material kan man använda? Är biografier sanna?

Dessa frågor försöker historikerna Henrik Berggren och Henrik Meinander ge svar på i den första diskussionen, som börjar klockan 18. De samtalar om hur det är att skriva om stormän som socialdemokraterna och statsministrarna Olof Palme och Kalevi Sorsa.

Litteraturvetaren Rita Paqvalén berättar om hur hon hittade queera spåren i konstnären Harald Galléns arkiv, det samtalet hålls klockan 18.45.

Kvällens sista intervju börjar klockan 19.25 och då berättar författaren Anna-Karin Palm om att skriva om Selma Lagerlöf – författaren och "sagotanten" som alla har en uppfattning om.

Som kvällens moderator och intervjuare fungerar Wivan Nygård-Fagerudd. Programmet visas på webbsajten sls.fi. Det bandas in och finns tillgängligt också efteråt.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Efterfrågan ökar men under svåra tider är det upp till bevis för private banking-tjänster

Mer läsning