SLS hittade till Spotify

På Rosenfinks julskiva musicerar Jarmo Romppanen, Pauliina Pajala, Juulia Salonen och Hannu Risku.Bild: Ricardo Santos

Svenska litteratursällskapet och Finlands svenska folkmusikinstitut börjar göra sina skivor tillgängliga på flera strömningstjänster.

Enligt ett pressmeddelande uppmärksammar Svenska litteratursällskapet och Finlands svenska folkmusikinstitut den första nationella folkmusikens dag genom att göra valda skivor tillgängliga på flera strömningstjänster. Skivorna har tidigare utkommit i skivserien Folkmusik från Finlands svenskbygder.

Den första skivan som distribueras digitalt är folkmusikgruppen Rosenfinks självbetitlade debutskiva från 2013. Senare i veckan siktar folkmusikinstitutet på att publicera gruppens julskiva Stråla stjärna ren och klar (2015). På skivorna har gruppen Rosenfink använt sig av insamlad folkmusik, uppteckningar och inspelningar ur Svenska litteratursällskapets arkiv. Senare i höst siktar folkmusikinstitutet på att ge ut skivor av andra artister.

Man kan bara undra över varför Svenska litteratursällskapet inte tidigare har distribuerat skivorna digitalt, men bättre sent än aldrig. Musiken hittas på strömningstjänsterna Spotify, Deezer, iTunes, Tidal, Apple Music och Google Play Music.

Nationella folkmusikens dag firas första gången den 10 maj och koordineras av Centralen för främjande av folkmusik och -dans.

Hur du hittar det bästa lånet för dig

Den som någonsin har tecknat ett lån är förmodligen plågsamt medveten om hur svårt det kan tyckas vara att hitta rätt lån. Vad är det då som avgör om ett lån är bra eller inte? 17.9.2018 - 00.00