Slottsbalen är inte en Oscarsgala

Återvinning är ordet. Bicca Olin firade Finland i en klänning sydd av hennes gamla jeans. Bild: Lina Enlund

Årets balmode blev en respektfull bugning till den jubilerande republiken.

Vulgärt? Nej. Uppseendeväckande? Nja. Påhittigt? Ja, åtminstone vad gäller alla nyanser av blått.

Med undantag för ett par för djupa och vågade urringningar var årets balmode av det mera anständiga slaget.

Självständighetsbalen är inte en Oscarsgala utan ett av flera evenemang där vi firar att vi är ett fritt land som, bland annat, erbjuder gratis utbildning åt våra medborgare. Av detta följer något striktare etikettkrav på damernas kreationer än i Hollywood.

I år behövde vi som är modeintresserade inte förfasa oss, åtminstone inte alltför högljutt.

Men vad ska man tänka om Susanna Koskis vita renskinnsklänning med tillhörande halsband av minkskinn? Ja, åtminstone verkar Koski inte vara lyhörd för de internationella trenderna kring päls.

Allt fler modehus låter hälsa att de övergår till fuskpäls i stället för äkta päls, detta på grund av den urusla djurhushållningen vad gäller de djur som föds upp för modeindustrin.

Folkdräkter är varken sexiga eller glamorösa men de är ett korrekt plagg som ingen kan anmärka på. I folkdräkt är man påklädd, inte avklädd, en stil som även president Tarja Halonen anammade i år. Halonen återanvände den folkdräkt från Eura som hon bar 2001.

Återvinning var honnörsordet även för Bicca Olin, ordförande för Finlands svenska skolungdomsförbund. Olins klänning var sydd av hennes gamla jeans.

Också popsångerskan Alma föredrog mycket framom lite tyg.

Patriotiskt blåvitt var populärt förstås. Några valde att symbolisera fosterländskheten på annat vis – Heta Ravolainen-Rinne kom i en klänning mönstrad som en björkstam och fru Jenni Haukio dekorerade handlederna med nationalblomman liljekonvaljer.

Klassiskt skulpturala klänningar fanns det gott om – Vanessa Kurris silverskimrande blåsa, Aino-Kaisa Saarinens gråskimrande synnerligen välkomponerade helhet och Marianne Heikkiläs vita välsittande klänning med fjädrar på axlarna hörde till balens paradnummer.

Tatueringar är de nya accessoarerna. Flera damer visade upp grant dekorerade överarmar, några hade tatuerade dekolletage och Setas ordförande Vilma Lampinen kom med glitter på kindbenen.

Och Sofi Oksanen är inte längre ensam om sina rastaflätor. Flätade frisyrer var extra populära.

Balens enda besvikelse var musikutbudet. Katri-Helenas och Jukka Kuoppamäkis gamla hittar i all ära men skulle det inte vara på plats med nytänk på den fronten?

Annika Hällsten Reporter

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Finland behöver Östersjön – vi kan och ska ännu rädda den

Mer läsning