Slottsbalen är inställd – här är det ersättande programmet

Sonja Kailassaari och Mårten Svartström fungerar som programvärdar under förfesten, en programpunkt som är ny för i år. Bild: Jyrki Valkama/Yle

Klockan 18.30 på söndag kör Svenska Yles tv-sända självständighetsfirande i gång med förfest. Festligt program utlovas sedan fram till klockan 22.

Trots det exceptionella läget är Svenska Yles tv-sändning Fest på slottet på självständighetsdagen inte inställd. Tvärtom erbjuds i år nyheter som inte funnits med tidigare, som möjligheten att chatta med presidentparet Sauli Niinistö och Jenni Haukio.

En annan nyhet för i år är att den direktsända självständighetsdagsfesten tolkas till finlandssvenskt teckenspråk.

Den tv-sända festen kör i gång redan klockan 18.30 med en förfest på Yle Fem och Arenan, något som också är nytt för i år. Programvärdarna Sonja Kailassaari och Mårten Svartström från Efter nio inleder då firandet med bubbel, musik och umgänge i hemmafest-anda. Ett flertal gäster, bland annat författaren Monika Fagerholm och kocken Michael Björklund, kommer att delta i förfesten.

För förfestens musik står Emma Klingenberg som tolkar Tove Jansson.

Samtidigt som förfesten inleds, startar också en chatt där publiken har möjlighet att ställa frågor till presidentparet. Chatten är öppen under hela kvällens gång.

Daniel Olin, som fungerar som Svenska Yles utsända på slottet, chattar med publiken och plockar ut frågor som presidentparet får besvara i direktsändningen. Dessutom kommer redaktörerna Sandra Anttila och Eva Brunell att göra publiken sällskap i chatten under hela kvällen.

Klockan 19.30 kör den egentligen slottsfesten i gång och den tolkas till finlandssvenskt teckenspråk av tolkarna Jenny Derghokasian, Eva Mäkinen, Pirjo Falk och Taina Petäjäinen. Den teckenspråkstolkade sändningen strömmas på Arenan.

HBL refererar firandet direkt. Välkommen att diskutera med oss.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Finland behöver Östersjön – vi kan och ska ännu rädda den

Mer läsning