Slopa värnplikten!

En beväring deltog i krigsövningen Kaakko 19 vid Karelska brigaden i Vekaranjärvi i Kouvula i slutet av november. Bild: Antti Aimo-Koivisto/Lehtikuva

I år fyllde värnplikten i Finland 100 år och snart blir det min tur att få min valfrihet fråntagen när jag tvingas spendera åtminstone sex månader av mitt liv som tvångsarbetare i försvarsmakten.

I år fyllde värnplikten i Finland 100 år och snart blir det min tur att få min valfrihet fråntagen när jag tvingas spendera åtminstone sex månader av mitt liv som tvångsarbetare i försvarsmakten. I gengäld får jag en "lön" som inte ens motsvarar minimilönen i de fattigaste länderna i Europa.

Detta är vad försvarsmakten själv kallar för "ett finländskt val", men finns det verkligen ett val för oss unga män som skall rycka in? Jag anser att värnplikten inte borde slopas bara i Finland, utan i hela världen. Den kränker den mest primära mänskliga rättigheten, rätten till liv, när vi tvingas slåss och eventuellt dö för något vi inte tror på. Jag tycker det är dags att ta ett initiativ mot värnplikt; problemet är dock att om ett land lär ut att ett sådant slöseri som värnplikt är nödvändigt och acceptabelt kommer majoriteten av folket att vilja bevara det.

Det är vansinnigt att vi vågar kalla oss världens tredje mest jämlika land så länge värnplikten existerar. Det känns som om ojämlikhet mellan könen oftast behandlas bara då något är till skada för det kvinnliga könet. Föreställ er att varje kvinnlig medborgare i Finland blev tvingad till att delta i 6–18 månaders träning i hushållsarbete och barnuppfostran. Detta skulle varenda vettig person kalla kvinnofientligt och kränkande.

Kanske det är dags att "ett finländskt val" inte begränsas till tvångsarbete eller fängelse?

Oscar Sjöstrand studerande, Kimito

Mot en renare värld, ett flyttlass åt gången – ”Alla våra 150 röda bilar kör fossilfritt”

Mer läsning