Slingrande hus fick arkitekturpris för lyckad renovering

Så här ser Ormhuset i Helsingfors ut efter den grundläggande renoveringen. Foto: Pressbild/Kuvatoimisto Kuvio Bild: Kuvatoimisto Kuvio Oy

I år går Finlandiapriset för arkitektur till det så kallade "Ormhuset" i Kottby i Helsingfors.

Finlands Arkitektförbund motiverar priset med att renoveringen var krävande och att man lyckades rädda byggnaden från förfall.

Bildkonstnären Hannu Väisänen utsåg vinnaren bland fem kandidater.

– När en så ikonisk byggnad förfaller och förstörs krävs enastående yrkesskicklighet och "sisu" för att rädda den, säger han i ett pressmeddelande.

Och så här såg Ormhuset ut före renoveringen. Foto: Wikimedia commons/Tappinen Bild:

Finlandiapriset för arkitektur är ett pris som instiftades 2011 och som delades ut första gången 2014.

Ormhuset ritades av arkitekten Yrjö Lindegren och stod färdigt 1951. Byggnaden består mestadels av hyreslägenheter som ägs av Helsingfors stad. I renoveringen har beställaren fokuserat på detaljer och ursprunglig stämning.

Förutom Ormhuset i Helsingfors var följande byggnader nominerade till Finlandiapriset för arkitektur: Centralbiblioteket Ode i Helsingfors, Jyväskylä universitets huvudbyggnad, Kronobergsstrandens avfallssorteringsstation i Helsingfors och daghemmet Vaaralanpuiston päiväkoti i Vanda.

Annons: Förvaringstjänster ny nisch för Grabbarna Flytt

Finlandssvenska företaget Grabbarna Flytt har på sina fem år vuxit så det knakar. Förutom flyttservice och logistiska tjänster åt både privathushåll och företag kan man som nyhet nu också erbjuda förvaring. 14.2.2020 - 10.44

Mer läsning