SLC varnar för dålig potatisskörd och hoppas på prishöjning

Bild: Kristoffer Åberg

Enligt Svenska lantbruksproducenternas centralförbund (SLC) är priset på finländsk potatis alltför lågt. Den torra och varma sommaren kan resultera i att årets potatisskörd blir liten.

Priset på finländsk potatis är alltför lågt, anser Svenska lantbruksproducenternas centralförbund (SLC). SLC varnar för att den torra och varma sommaren kan resultera i att potatisskörden i Finland blir 15-40 procent mindre än vanligt. Enligt SLC borde producentpriset på potatis därför höjas.

– Prisläget på potatis i Finland är på en osund nivå. På en fungerande marknad stiger priset när utbudet minskar, säger Kaj Hemberg, ordförande för SLC:s potatisutskott, i ett pressmeddelande.

Enligt Hemberg är kostnaderna för utsäde, gödsel och bränsle stora inom potatisodlingen. Enskilda odlare kan därför drabbas hårt av en dålig skörd.

Den torra och varma växtsäsongen har minskat på potatisskörden också i andra delar av Europa.

Trädgårdsstaden har kvar sin charm

På 1950-talet gjorde den moderna trädgårdsstaden Hagalund finländsk stadsplanering världsberömd. I dag är det både gammalt och nytt boende som får bostadsköpare att vända sina blickar hitåt. 3.9.2019 - 09.17

Mer läsning