Släng era prylar, föräldrar

Bild: Mostphotos

Att föda barn är det mest naturliga som finns. Men det finns inget självklart naturligt längre i att vara förälder. Överallt omges vi av prylar för att hjälpa osäkra föräldrar att klara av de enklaste av sysslor. Möt Cyborgpappan och Moderkortsmamman!

När min son föddes införskaffades ett andningsalarm. Jag protesterade och menade att riskerna för plötslig spädbarnsdöd är försvinnande små. Om vi bara följde Socialstyrelsens alla råd för babysömn skulle det gå bra. Men som så ofta i familjer vinner den med mest ångest.

Den lilla dosan fästes vid blöjan och registrerade med ett blink varje gång sonen tog ett andetag eller rörde på sig. Även jag måste erkänna att det kändes tryggt att veta att det fanns en apparat som höll koll på andningen när jag sov. Men så började helvetet. Varje gång blöjan blev full av kiss ramlade dosan bort varpå den tjöt som ett brandalarm. Upp for vi nyblivna föräldrar likt vältränade ninjor för att påbörja hjärtlungräddning och ge babyn några välriktade örfilar, (för det hade vi lärt oss under föräldraträningen).

Trots att farsen upprepades var eviga natt så hade vi passerat ångestgränsen. Det gick inte att plocka bort den förhatliga dosan. För tänk om den plötsliga spädbarnsdöden skulle komma och knacka på kommande natt likt en lieman i sparkbyxa och apparaten inte fanns där för att varna.

För tänk om den plötsliga spädbarnsdöden skulle komma och knacka på kommande natt likt en lieman i sparkbyxa och apparaten inte fanns där för att varna.

Den ständigt växande marknaden för prylar riktade mot blivande föräldrar är lika påhittig som cynisk. Eller vad sägs om en ultraljudsapparat för hemmabruk. Strålsäkerhetsmyndigheten varnar för apparaterna och menar att ultraljudssignalerna kan öka fostrets temperatur. Det hindrar inte nervösa föräldrar från att sitta hemma och flera gånger i veckan stråla sitt foster i jakt på några hjärtslag. Apparaterna har uttag för både hennes och hans hörlurar praktiskt nog.

Om du som gravid kvinna inte känner av att vattnet går finns numera elektroniska trosskydd. Om du som förälder inte kan hålla koll på tiderna då du bytte blöja eller matade ditt barn finns avancerade timer. Om du inte kan vara utan att höra ditt barn skrika finns babymonitorer i form av både radio och video, samt över wifi och world wide web. Om du vill veta var ditt barn befinner sig kan du fästa gps-sändare som du kan följa i mobiltelefonen.

Över huvud taget går det numera att göra det mesta med mobilen som förälder. Med olika tillägg kan du förvandla den till en termometer, hålla kolla på tandborstning och kaloriintag. En app lanserades som ett preventivmedel genom att hålla koll på "säkra perioder". Men efter att ett antal kvinnor hade blivit på smällen och företaget fått löpa gatlopp i medierna har det nu passande nog börjat kalla sig för en fertilitetsapp.

Men det allra vanligaste mobiltricket är att använda den som barnvakt. Varje gång det behövs en andningspaus eller tid för att städa och diska knäpps paddan på och barnet får sin skärmtid.

Om vi som föräldrar har klarat oss i hundratusentals år utan apparater varför gör vi det inte nu? Hela föräldraskapet är så integrerat i teknik och informationsteknologi att vi blivit cyborgetiska, hälften pappa – hälften Arnold Schwarzeneggers terminator-robot. På något sätt har prestationskraven i samhället letat sig in i barnrummet. Ångesten att inte räcka till som föräldrar kompenseras med teknik. I bästa fall underlättar det vardagen och barnen stimuleras. I värsta fall blir det en ursäkt när allt går åt helvete. Barnet är undernärt, jaha, det är kostrådsappens fel. Men det är med dåligt uppfostrade barn som med mördande tidsresande robotar – ignorerar man problemen så säger de bara "I'll be back!"

Peter al Fakir Journalist bosatt i Stockholm.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Så kan valet av lån påverka din ekonomi

Mer läsning