Släkttrauma får försoning

Carl "Calle" Nyman var en av dem som sköts i Metsäkansa i slutet av inbördeskriget 1918. Bild: yksityinen/privat/Yle

Radiodokumentären De hemliga släktingarna handlar om förtigen släkthistoria på grund av händelserna 1918. Pehr-Erik Nyman, vars farbror sköts av de röda, möter Pekka Lylykorpi, vars farfar kan ha varit den som avfyrade kulan.

Månadens dokumentär: De hemliga släktingarna finns på Yle Arenan, Yle Vega 29.4 kl. 9.15, repris 5.5 kl. 18.03.

Annvi Gardbergs De hemliga släktingarna är en radiodokumentär som tar sig an ett aktuellt och välbekant tema: minnesåret 2018 och inbördeskriget för hundra år sedan. Pehr-Erik Nyman och hans sondotter Alexandra har i många år letat efter ledtrådar för att få reda på den fulla historien om Pehr-Eriks farbror Calle, som avrättades av de röda i byn Metsäkansa. Calles avrättning var en kaotisk hämndaktion: ett sista bittert brott riktat mot kontorsarbetarna (och de misstänkta vita spionerna) som tagits tillfånga från Valkeakoski bruk innan de röda trupperna flydde mot östgränsen undan tyskarna och Mannerheims armé.

Dokumentären får mig att tänka på avsnitten ur dokumentären The Red Soul (som visades på Yle Fem 22.4) som behandlar den ryska Jurji Dmitrijev och hans historiska detektiv- och minnesarbete. Också här vandrar efterlevande från två generationer tillsammans i en skog där fåglarnas vackra kvitter och vindens sus omöjligt kan skvallra om de grymheter som begåtts här. Bakgrundsljuden ur skogen fungerar bättre för att levandegöra miljön än de andra ljudeffekter som används bland annat i de historiska tillbakablickarna som illustrerar berättelsen. Det är förståeligt att samplingarna av gevärsskott och klickande bultlås har varit frestande att utnyttja för avrättningsscenen men här låter de artificiella och ihåliga som i ett videospel. Det förtar något av den tragiskt allvarliga effekten.

Under sina efterforskningar möter Pehr-Erik och Alexandra också Pekka Lylykorpi, vars farfar Vilho deltog i den improviserade exekutionspluton som avrättade Calle. På så sätt blir arbetet med minnet och det förtigna släkttraumat också ett arbete med försoning. Fast oförrätten som begåtts är abstrakt blir det ändå en lättnad för alla inblandade att få träffas och försöka lösa gåtan tillsammans där tidigare släktled inte velat eller kommit på tanken att ta samma steg.

Dokumentären ger endast en snabb inblick i ett historiskt moment, baserat på begränsat material. Men historien den berättar är fascinerande mångsidig och väcker många fler frågor. Vad var till exempel förhållandet med den trots sin ställning och sitt fördelaktiga utseende ogifte Calle och hans arbetskamrat och vän Godenhjelm, som fick den förre att stanna vid den senares sida och riskera livet då Godenhjelm hindrades att fly från de röda av sitt onda ben? Har Godenhjelm några efterlevande? Uppslag skulle finnas till ett helt nytt avsnitt.

Otto Ekman Reporter

Aktia hjälper dig att tänka framåt

De flesta finländare har idag koll på att hem, fritidsbostad och fordon behöver försäkras för att hålla ekonomin i balans om allt inte går som planerat. När det kommer till personförsäkringar är läget ett annat. Jämfört med många andra länder har Finland ett bra socialskydd och många förlitar sig på att man får tillräckligt stöd för att klara sig ekonomiskt om något allvarligt inträffar. Men hur långt räcker socialskyddet egentligen? Hur påverkas livet om man insjuknar allvarligt och inte längre kan arbeta? Klarar sig familjen ekonomiskt utan en förälder? 9.4.2020 - 00.00

Mer läsning