Släktingar söks efter terrordrama på Orly

Stort säkerhetspådrag på Orly. Bild: AFP / Lehtikuva / Benjamin Cremel

Släktingar till en misstänkt terrorist omhändertas nu i Frankrike, sedan mannen skjutits ihjäl under dramatiska former på Parisflygplatsen Orly. Då hade han under morgonen skottskadat en polis och stulit ett militärt vapen.

Det började tidigt i morse i Garges-lès-Gonesse, norr om den franska huvudstaden. När en man stoppades i en trafikkontroll öppnade han eld och skottskadade en polis.

Därefter stal mannen, som rapporteras vara 39 år, en annan bil och körde den till Orly, söder om Paris. Han gick in på flygplatsens södra terminal och försökte sno åt sig ett skjutvapen från en soldat ur en flygvapenstyrka på platsen. Det blev tumult när soldaten och gärningsmannen slogs och brottades om vapnet, men när soldatens kolleger fick möjlighet sköt de ihjäl 39-åringen.

Ingen utomstående uppges ha skadats, och såväl den skjutne polisen som soldaten mår enligt myndigheterna efter omständigheterna bra.

Nyhetsbyrån AFP skriver att gärningsmannen var känd av polis och underrättelsetjänster. Han beskrivs som en radikaliserad muslim. Polisen säger att man nu omhändertar släktingar till mannen, däribland hans far och en bror. Det beskrivs som rutin i dylika fall.

Terminalen Orly Sud evakuerades efter dramat, och flygtrafiken påverkas under hela dagen. Flygbolaget SAS använder inte Orly, men andra nordiska bolag, som Norwegian och Finnair, har flygningar som drabbas.

Aktia Aktiecertifikat Renare Europa ger tidsenlig diversitet åt placeringsportföljen

Mer läsning