Släkten är bäst

Nick Helm och Elliot Speller-Gillott – en otippad vänskap mellan en misslyckad musiker och hans systerson. Bild: Chris Brock

Slusk blir tvungen att ta hand om ett barn och en speciell relation uppstår. Det är något bekant med upplägget i komediserien Uncle – men trots att det gjorts förr visar det sig vara rätt sevärt.

Uncle sänds i Yle TV2 tisdagar kl. 19.30, repris söndagar kl. 23.50.

Det är någonting som är väldigt bekant, nästan förutsägbart, med upplägget i BBC-sitcomen Uncle (2014–2017). Det känns onekligen som om man sett det förr: en oansvarig vuxen man tvingas ta hand om ett barn, och en alldeles speciell relation uppstår, som blir betydelsefull för dem båda. Framför allt får det den omogne mannen att växa upp.

Kanske är det Nick Hornby-filmatiseringen About a boy som tankarna går till, en roman som både blev film med Hugh Grant och tv-serie som visats i Yle. Likheterna finns, men också olikheterna. Liksom Uncle handlar också About a boy om en oansvarig musiker, men i Uncle är musikern Andy King (Nick Helm) en riktig förlorare och misslyckad existens vars liv verkar kantat av ständiga förnedringar. Det börjar så djupt ner det går att befinna sig, när Andy befinner sig vid självmordets brant efter att hans flickvän lämnat honom. Lyckligtvis ringer hans syster Sam (Daisy Haggard) och avbryter förberedelserna. Hon behöver någon som ser till hennes tolvårige son Errol (Elliot Speller-Gillott), även han en förlorare om än mer åt nörd- än sluskhållet, och efter att ha ringt igenom hela bekantskapskretsen är det bara brorsan som återstår.

Andy har tidigare varit allt annat än en engagerad farbror för sin systerson, men nu inleds en otippad vänskap när de två börjar hänga allt mer tillsammans. I totalt hela tre säsonger eller nitton avsnitt, fram till att Errol fyller sexton, följer serien deras upptåg.

Det som först känns som en idé man sett förr, med två huvudpersoner som är snubblande nära två till sin spets drivna karikatyrer, visar sig ändå vara riktigt sevärt. Det är en ganska svart komediserie om utanförskap där humorn är rå och vass. Det som räddar det hela är hjärtat, och där gör man en fungerande balansgång – det är inte för lite hjärta så att det blir cyniskt, och inte heller för mycket så att det blir smetigt.

Musiken har en viktig roll. Nick Helm är förutom komiker även rockmusiker, och har själv skrivit alla låtarna han framför i serien.

Malin Slotte TV-redaktör

Fräscht grepp på bostadsmarknaden tilltalar unga

17.5.2019 - 16.03