Slagsmål leder till frikast – se de ändrade basketreglerna

Arkivbild. Det internationella basketförbundet har reviderat sina regler.Bild: LEHTIKUVA / VESA MOILANEN

Det internationella basketförbundet har gjort ändringar i grenens regelverk. Med finns bland annat förnyade termer, tidsbegränsningar och straff för slagsmål.

Basketbollens, lika som övriga sporters, regler revideras kontinuerligt och nu har ett antal ändringar publicerats av basketförbundet. De nya reglerna träder i kraft i Finland från och med den första september.

Bland de mer byråkratiska ändringarna finns termförändringar. I fortsättningen heter det inte längre period, utan kvart, och övertid i stället för extra period.

Några av de största ändringarna gäller tid. I fortsättningen kommer laget ha en tidsbegränsning på 14 sekunder i offensiven efter att man återupptagit bollinnehavet efter ett fel av motståndaren eller uppkast. Den normala tiden i anfallsväg är 24 sekunder och det har även tiden efter återupptagande av bollinnehav förr varit.

En annan regelrevidering vad beträffar tid är att ifall ett lag har inkast på sin egen planhalva under de två sista minuterna av matchen och använder sig av timeout, har lagets tränare rätt att besluta om inkastet kastas från egen planhalva eller från sträcker för inkast på motståndarens planhalva. Detta beslut måste meddelas om innan spelet fortsätter efter timeout. Om man väljer att fortsätta från egen planhalva kvarstår den kvarvarande offensiva tiden och om inkastet tas från motståndarens planhalva är den offensiva tiden den kvarvarande, ifall den var under 14 sekunder, och i övriga fall 14 sekunder.

Även reglerna vad beträffar osportsligt beteende har ändrats. I fortsättningen tilldelas två frikast efter att vem som helst sittandes på lagets bänk, till exempel tränare, bytesspelare eller busschaufför, utvisas ur matchen. Två frikast tilldelas även för varje spelare eller personal som i en slagsmålssituation anslutit sig från bänken och deltagit aktivt i slagsmålet och utvisats.

Dokumenten med FIBA:s fullständiga regler och regeländringar hittas här.

Hur du hittar det bästa lånet för dig

Den som någonsin har tecknat ett lån är förmodligen plågsamt medveten om hur svårt det kan tyckas vara att hitta rätt lån. Vad är det då som avgör om ett lån är bra eller inte? 17.9.2018 - 00.00