Overhead står för slagkraftig inhemsk proggrock

Overheads relativt nyförvärvade metallsound ger extra pondus åt de melodiösa låtarna. Bild: Skivkonvolut

Att ingen är profet i sitt eget land stämmer väl in på Overhead som har kört rubbet av sina spelningar utomlands.

Proggrock/Heavy

Overhead

Haydenspark

(Egen utgivning)

Gruppen som nästa år firar 20-årsjubileum har nyss gett ut sitt femte album Haydenspark som förhoppningsvis fungerar som ett välkommet visitkort även bland inhemska konsertarrangörer.

Med föregående plattan Of Sun And Moon (2012) övergav Overhead sin tidigare lyriska stil till förmån för en hårdare approach. Det nuvarande metalliska soundet låter ändå inte forcerat utan ger extra pondus åt de melodiösa låtarna som lyfter med utpräglat fina refränger.

Gitarren har nu en mer framträdande roll än tidigare och klaviaturpartierna spelas av gitarristen Jaakko Kettunen och basisten Janne Pylkkänen – förutom på ett spår som gästas av forna keyboardisten Tarmo Simonen.

Haydenspark är i stort sett ett lika slagkraftigt album som föregångaren och spelandet löper med snygga solon och tajt samspel. Vokalisten Alexi Keskitalo sjunger med styrka, men tonar också lyhört ned vid behov – som i balladen The Fall.

Den episka titellåten slår på stort med en mäktig melankolisk refräng och ett snärtigt flamenco-likt gitarravsnitt.

Death By Tribulation och Last Generation går vägen med generiska metalliska grundelement.

Keskitalos susande flöjtspel i stil med Ian Andersons (Jethro Tull) påminner om gamla proggskolans influenser och fungerar som luftiga pustar i den massiva helheten.

Ole Nerdrum

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Så kan valet av lån påverka din ekonomi

Mer läsning