Slägglöftet Jaakkola medaljfavorit i JVM – trots bristfällig teknik

Aleksi Jaakkola. Bild: Aku Häyrynen

Aleksi Jaakkola är statistiktvåa i världen inför släggtävlingen vid friidrotts-VM för 19-åringar (U20) i polska Bydgoszcz som körde i gång i dag.

18-åringen Jaakkola både stötte kula och kastade slägga ännu för två år sedan. Då han slutade med kulstötningen blev det snabbt mer fart på släggan och personbästat ligger nu på 80,54 – finländskt rekord för sexkilosslägga. Bara ungraren Bence Halasz (81,76) har kastat längre i år.

Jaakkola känner inget större behov av att tona ner förväntningarna inför junior-VM, men har samtidigt långsiktiga mål.

– Tillsammans med tränaren har jag kommit överens om att de största målen finns i vuxentävlingarna. I det här skedet bygger vi en grund för vuxenkarriären, men det är roligt att samtidigt få se var man ligger, säger Jaakkola.

Han tränas av Harri Huhtala, som gjorde många mästerskap som aktiv under åren 1978–1988.

– Aleksi har en realistisk chans till medalj, säger Huhtala.

Spagatskada

För två år sedan landade Jaakkolas slägga i allmänhet efter en luftfärd på omkring 68 meter. Det personliga rekordet har alltså förbättrats med 12,5 meter sedan dess. Utvecklingen har inte varit jämn, för den stod nästan stilla förra sommaren efter en ovanlig skada.

Jaakkola – som tidigare sysslat med brottning – testade på ett landslagsläger om han kan komma ner i spagat. Han var inte så långt ifrån och den ansvariga tränaren undrade om han kan pressa sig lite till. Jaakkola pressade sig lite till och slet av en sena i ena låret och drabbades också av andra skador.

– Varför skulle den konstiga övningen pressas över gränsen? frågar sig Jaakkola.

Långa armar

Jaakkola är explosiv i ringen och har också nytta av sin längd – 193 centimeter. Vingspannet – avståndet mellan fingertopparna med armarna utsträckta åt sidorna – ligger på 197 centimeter.

Eftersom idrottskarriären började med åtta års brottning ligger Jaakkola efter många av sina konkurrenter rent tekniskt. Skillnaderna har minskat sedan han slutade stöta kula.

– Vi har jobbat mycket med tekniken sedan jag började koncentrera mig bara på slägga för två år sedan. Tekniken har utvecklats jättemycket och det är därifrån extrametrarna kommit, säger Jaakkola.

Tränaren Huhtala tror att både tekniken och styrkan kommer att fortsätta utvecklas de närmaste åren.

– Aleksi har ganska få kast bakom sig. Men han är intresserad av att lära sig nytt och villig att göra grovjobbet, säger Huhtala.

Släggkvalet i Bydgoszcz står på onsdagens program.

Till övriga finländska medaljhopp hör åtminstone stavhopparen Wilma Murto. Murtos kvalgrupp står på tisdagkvällens schema. Murtos rekord 471 är juniorvärldsrekord.

Bli kock i Axxell

Svenskfinlands kändaste kock, Micke Björklund, har trätt in som mentor och mecenat för Axxells kockutbildning i Karis, för kockutbildningens framtid och Finlands matkultur. 8.10.2019 - 11.40

Mer läsning