Slaget om F1-titeln är så gott som avgjort men Valtteri Bottas vägrar ge upp

Valtteri Bottas medger att han behöver tur för att kunna utmana sin stallkamrat Lewis Hamilton i det här skedet. Bild: Alfredo Estrella/Lehtikuva

Lewis Hamilton kan utan större besvär säkra sin sjätte titel formel 1 i Mexikos GP.

Den ende som kan hota Lewis Hamilton är stallkamraten Valtteri Bottas, som rent matematiskt har en chans att vinna sin första VM-titel. Men då skall engelsmannen drabbas av maximal otur i de fyra återstående loppen.

Hamilton har 338 poäng, Bottas 274. För att vinna titeln behöver Hamilton 14 poäng fler än Bottas på söndag.

Men ett litet bakslag har Hamilton råkat ut för. Hans raceingenjör Peter Bonnington finns inte på kommandobryggan som vanligt. Han måste stanna hemma på grund av en sjukdom.

Att Bonnington saknas är lite mer dramatiskt än det kanske låter. Föraren och ingenjören är en duo som är mycket sammansvetsad.

Bonnington har jobbat med Hamilton sedan 2013. Tv-tittare vet inte hur han ser ut men känner igen hans röst. De två brukar föra regelbundna samtal under loppen. Bonnington ersätts av Marcus Dudley.

Det finns många varianter på hur Hamilton kan försvara sin titel. Den enklaste är att han är topp tre och Bottas inte är det.

– Jag tar inte ut någon seger i förskott, säger Hamilton.

– Valtteri har kört mycket bra och kommer också att göra det i de sista fyra loppen. Så vår kamp kanske varar ett par tävlingar till.

Och det tror också Bottas. I Japan startade han som trea och vann. Han slog inte bara Ferrariduon Sebastian Vettel och Charles Leclerc utan också stallkamraten Hamilton.

– Jag ger inte upp så länge jag har den minsta chans, säger Bottas.

– Men jag är också realist och vet att jag behöver mycket tur och måste vinna de sista loppen om jag ska bli världsmästare.

Tittar man bakåt har dock ingen förare lyckats vända ett hotande nederlag och kört in 64 poäng på fyra tävlingar. Hamilton är trots allt lite pessimistisk och är inte helt säker på att han kan vinna vare sig loppet eller titeln på söndag.

– Det finns inte en chans att köra om Ferrari på den långa rakan. Den här banan har varje år visat sig vara vår sämsta, säger Hamilton.

Förra året segrade Max Verstappen före Sebastian Vettel och Kimi Räikkönen i Mexiko. Hamilton vann ändå titeln tack vare fjärde plats. Bottas kom i mål som femma.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Skräddarsytt drömhem uppfyllde alla önskemål och höll budgeten

Mer läsning