Släckta lampor och vegetarisk mat på lördagskvällen

Earth Hour firas i mysbelysning i skenet av tända ljus. Det gäller att placera ljusen på ställen där de står stadigt, utan risk för att gardiner eller kläder fattar eld. Bild: Aki-Pekka Sinikoski / WWF

I kväll ordnas världens största miljöevenemang Earth Hour. Under en timme kommer lampor att hållas släckta runtom i världen. I Finland börjar jordens timme klockan 20.30.

Earth hour är en timme för jorden, för att motverka klimatförändringen. Det kan man exempelvis göra genom att förbruka mindre energi, som att släcka lampor och andra apparater som förbrukar el, låta bli att köra bil eller att äta vegetariskt.

I Finland kommer belysningen i och utanför en rad kända byggnader, hus och monument att släckas på lördagskvällen. Med i kampanjen är bland annat tv-tornet i Böle, Mässcentrum, Stenstatyerna utanför järnvägsstationen i Helsingfors, hopptornen i Lahtis, Tamperetalo i Tammerfors och ett stort antal kyrkor, teatrar och stadshus på olika orter.

– Glädjande många instanser runtom i Finland kommer att delta i kampanjen. Vi hoppas att alla som är med och släcker belysningen på lördagskvällen också meddelar att det är med på kampanjens webbplats, säger WWF:s informatör Kaisa Ryynänen.

Förutom en timme i mörker erbjuder Earth Hour också program som ofta innehåller både mat och social samvaro. I Tammerfors bjuds det på soppa, varm dricka och eldshower på Frenckells innergård. I Kajana firas timmen med plättknytkalas och i Salo blir det knytkalas med vegetarisk mat framför stadshuset. Det nordligaste evenemanget ordnas i Pallas, där man slår på stort och ordnar en nattlig utflykt ut i fjällnaturen, åker skidor i facklors sken och sedan övernattar under stjärnhimlen.

I Finland uppmuntrar arrangören deltagarna att äta vegetariskt i samband med firandet av jordens timme. Många matplatser och skolor har tagit fasta på det här och serverat vegetarisk mat hela veckan och under lördagens lopp serveras en grönsaksbetonad Earth Hour-meny på många restauranger.

Släck inte alla lampor

Trots att huvudtanken med timmen är att förbruka mindre energi lönar det sig av säkerhetsskäl inte att släcka alla lampor. Det är helt i sin ordning att låta lamporna vara på i trappuppgångar och restaurangkök och det lönar sig att se till att övervakningskameror och annan säkerhetsutrustning hela tiden är påkopplade.

När lamporna släcks tänder många levande ljus, både för att skapa stämning och för att få lite ljus i mörkret. WWF påminner deltagarna om att alltid hålla levande ljus under uppsikt och att aldrig ställa ett ljus på golvet, så att ingen av misstag sparkar till det eller stiger på det.

– Earth Hour handlar om att släcka onödiga lampor, men det får inte ske på bekostnad av säkerheten, påminner Ryynänen.

Fest hos Bruno

I Helsingfors firas Earth Hour bland annat med en festival vid Konepaja Bruno. Där utlovas cirkuskonster, samtal om mat, levande musik och ett flertal kök som säljer vegetariska matportioner, dessutom kan man träffa på pandan som är känd från världsnaturfondens logo. På festivalen uppträder artister som Milou, Nefer Nefer, Younghearted, Valosirkus Spektri, och Sonja "Soikku" Hämäläinen. Festivalen hos Bruno pågår klockan 18–24.

Världsnaturfonden WWF lanserade Earth hour i Australien 2007, då deltog 2 miljoner människor. Följande år var tillställningen världsomfattande. I fjol deltog hela 187 länder i kampanjen.

I Finland firades Earth Hour första gången 2009. I fjol deltog 1,3 miljoner finländare i timmen på något sätt. (Kantar TNS).

Earth Hour handlar inte om att minska uttryckligen på elkonsumtionen, utan den uppmuntrar folk att leva ett miljövänligare liv och samtidigt skicka ut budskap om att det är hög tid att göra något åt klimatförändringen.

Mot en renare värld, ett flyttlass åt gången – ”Alla våra 150 röda bilar kör fossilfritt”

Mer läsning