Släckningsarbetet i Kalajoki väntas pågå i veckor

Räddningsverket Jokilaaksojen pelastuslaitos leder släckningsarbetet i Kalajoki, men har under den senaste veckan fått förstärkning från alla räddningsverk i Finland. Bild: Ari Sundberg/SPT

För tillfället är läget i Kalajoki stabilt, säger brandchef Pekka Räty. Men hans uppskattning är ändå att det kommer att ta flera veckor innan alla brandmän kan lämna platsen.

En dryg vecka efter att markbranden i Kalajoki fick sin början pågår ännu släckningsarbetet vid området.

På onsdag lovas blåsigt väder, vilket ökar risken för att elden lyckas sprida sig. Räddningsmanskapet på plats började därför redan kvällen innan förbereda sig inför onsdagens mer krävande väderförhållanden.

Brandchef Pekka Räty vid räddningsverket Jokilaaksojen pelastuslaitos säger att omkring 60 brandmän kommer att delta i släckningsarbetet på onsdag.

– Under natten är färre på plats eftersom det är så riskabelt att röra sig i området i mörkret. Marken runt träden har brunnit, och därmed faller träden lätt. Vi vill inte riskera att någon står under ett fallande träd, säger han.

Vid det här laget har redan fyra brandmän skadats lindrigt då de befunnit sig på plats för att släcka elden.

För tillfället är läget enligt Räty stabilt, men han uppskattar att släckningsarbetet kommer att pågå i flera veckor ännu.

Då elden härjade som värst befann sig räddningsenheter från alla Finlands räddningsverk på plats.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Så kan valet av lån påverka din ekonomi

Mer läsning