Släckningsarbetet i Björneborg pågår hela natten

Bild: Lehtikuva/Petri Hakosalo

En häftig brand bröt ut tidigt på måndagsmorgonen på pigmentfabriken Huntsman i Björneborg. Över 150 brandmän kämpade mot elden hela dagen och brandmästare Antti Halmela uppskattade på måndagskvällen att släckningsarbetet kommer att fortsätta åtminstone hela natten.

Elden spred sig över ett stort område och enligt Halmela har cirka 2 500 kvadratmeter av det över en hektar stora taket förstörts.

Till en början spred sig elden i två riktningar, men på eftermiddagen hade brandmännen lyckats begränsa den.

Räddningsverket fick larmet före klockan sex på morgonen. Det kom från en anställd som hade upptäckt röken. Hela personalen evakuerades på morgonen och ingen skadades.

På måndagen var orsaken till branden fortfarande oklar. Halmela säger också att det är svårt att uppskatta hur stora skadorna blir eftersom släckningsarbetet fortfarande pågår.

Farlig rök spreds

Fabriken Huntsman ligger på vägen Titaanitie på industriområdet Kaanaa i området Meri-Pori. Ett enormt rökmoln spred sig från branden och myndigheterna uppmanade alla som bor i stadsdelarna Ämttöö och Puoda i Björneborg att hålla sig inomhus. Uppmaningen återtogs senare då branden hade begränsats.

Enligt Halmela kom röken från takmaterialet, inga farliga kemikalier brann.

– De ledningar som transporterar naturgas och flytgas kunde stänga längre bort, sade Halmela. 

Fräscht grepp på bostadsmarknaden tilltalar unga

17.5.2019 - 16.03