Skyttekungen: "Två fruktansvärt viktiga matcher"

Bild: TT/Fredrik Sandberg

När VM-truppen togs ut var Mattias Zachrisson fortfarande fotskadad.Nu är han lite oväntat landslagets bäste målskytt efter tre matcher.– Än så länge har det gått jäkligt bra, säger 28-åringen.

Mattias Zachrisson är bara ett i raden av exempel på att handbollslandslaget har en trupp som är bredare än på mycket länge. "Zacke" inleder så här långt VM-matcherna på bänken, tillsammans med bland andra Kim Andersson och Andreas Nilsson, men delar på tiden som högersexa med Niclas Ekberg.

"Inte räknat med"

Så här långt är det just de två högersexorna som toppar den interna skytteligan på tretton mål, men då har Ekberg gjort nästan hälften av sina mål på straff. Zachrissons framfart överraskar extra mycket eftersom han var ett fotskadat frågetecken inför VM och först i december gjorde comeback efter nästan två månaders frånvaro.

– Att det skulle gå så här bra så här tidigt i turneringen hade jag inte räknat med. Jag kände själv (inför VM) att det saknades matchtempo och lite form, men det är kul att det flyter på. Jag har bara bränt ett skott, så det finns ingenting att klaga på, säger den kvicke och i handbollssammanhang korte liraren.

Att dela på speltiden passar utmärkt för Berlinproffset, som spelar på smärtstillande under gruppspelet i Köpenhamn. På programmet står nu Qatar på onsdagskvällen och Ungern 24 timmar senare – just de två lag som Sverige kan få med sig till mellanrundan i Herning, där bland annat Danmark och Norge väntar.

– Det känns lite som att det är nu det drar i gång. Det är två fruktansvärt viktiga matcher på två dagar. Nu är vi klara för mellanrundan, men vi måste få med oss poäng för att ha en bra chans på semifinal, säger Zachrisson.

Han och landslagskollegorna höll på tisdagen en informell pressträff i samband med en lunch på den svenska ambassadörens residens. Spelarnas fokus var då förstås först och främst på Qatar.

Lurig motståndare

Inför hemma-VM 2015 värvade Qatar, med hjälp av tjocka sedelbuntar, ihop ett gäng utländska spelare som efter ett par år i karantän kunde byta landslag. Sportsligt var succén omedelbar och Qatar tog sig hela vägen till final.

Lika starkt är inte det qatariska landslaget nu, även om potentialen är hög.

– De är lite farliga. De torskade i premiären mot Angola men så slog de Egypten – som vi hade problem med – ganska enkelt. De är lite upp och ner, men de har en världsmålvakt (Danijel Saric) i mål och så har de (Rafael) Capote och några andra bombskyttar. Får alla en fullträff så blir det svårt, men får vi spelet att stämma så tycker jag ändå att vi ska vinna, säger Mattias Zachrisson.

Vad: VM i handboll, fjärde gruppspelsmatchen.

Var: Royal Arena, Köpenhamn.

När: Onsdag, avkast 21.30.

Läget i laget: Allt är frid och fröjd i Blågult efter tre raka segrar i turneringen. Tisdagen blev ganska lugn för spelarna inför de två matcher på två dagar som nu väntar på nytt.

Motståndet: Qatar, VM-finalist för fyra år sedan, blandar högt och lågt. Har bara vunnit mot Egypten efter att bland annat ha åkt på en sensationell förlust mot Angola i premiären. Kapaciteten är hög.

Sverige

Målvakter: 12 Andreas Palicka, 20 Mikael Appelgren.

Utespelare: 5 Max Darj, 9 Jerry Tollbring, 10 Niclas Ekberg, 15 Hampus Wanne, 17 Simon Jeppsson, 23 Albin Lagergren, 24 Jim Gottfridsson, 25 Linus Arnesson, 32 Mattias Zachrisson, 35 Andreas Nilsson, 36 Jesper Nielsen, 55 Kim Andersson, 60 Kim Ekdahl Du Rietz, 65 Lukas Nilsson.

Förbundskapten: Kristján Andrésson.

Qatar

Målvakter: 1 Rasheed Yusuff, 12 Danijel Saric, 16 Anadin Suljakovic.

Utespelare: 7 Bertrand Roine, 9 Rafael Capote, 10 Frankis Marzo, 17 Firas Chaieb, 23 Allaedine Berrached, 24 Wajdi Sinen, 25 Kamal Aldin Mallash, 29 Nidhal Aissa, 31 Ahmad Madadi, 41 Youssef Ali, 86 Mahmoud Hassaballa, 92 Anis Zouaoui, 94 Ameen Zakkar.

Förbundskapten: Valero Rivera.

Yrkesexamen från Prakticum öppnar många dörrar

Studier vid Yrkesinstitutet Prakticum ger nycklar till arbetslivet. Samtidigt kan det också vara en smidig inkörsport till fortsatta studier vid en yrkeshögskola. 4.12.2019 - 00.00

Mer läsning