Skyddspolisen: Ökat terrorhot mot Finland

Skyddspolisens kontor i Helsingfors. Bild: Lehtikuva/Jussi Nukari

Skyddspolisen har fått trovärdiga tips om att Islamiska staten (IS) har infiltrerat Finland. Över 300 personer med terroristbakgrund hålls nu under lupp.

Skyddspolisens hemliga översikt över säkerhetsläget i landet är mycket frank läsning. Utlåtandet har begärts av riksdagens förvaltningsutskott i samband med utskottets behandling av regeringens utrikes- och säkerhetspolitiska redogörelse.

Skypo går igenom terrorismhotet, hotet från de höger- och vänsterextrema rörelserna, hotet från aktivisterna och de mystiska ryska fastighetsköpen kring våra militäranläggningar (se HBL 2.11).

Terrorismhotet rankas högst i utlåtandet, som HBL fått tillgång till. Finland är fortfarande inte ett primärt eller strategiskt mål för den internationella terrorismen, men hotet från enskilda individer som kan utföra våldshandlingar har ökat, heter det i redogörelsen som signerats av Skypos chef Antti Pelttari.

Också Finlands deltagande i internationell krishantering kan ha ökat hotet mot landet.

"Deltagit i terrorism"

Oron grundar sig på att personer med anknytning till terroristisk verksamhet har ökat explosionsartat, sedan 2014 med 45 procent. I dag försöker Skypo och andra myndigheter hålla ögonen på över trehundra människor som har radikaliserats i Finland eller redan före ankomsten.

"En betydande del av målgruppen har stridserfarenhet eller så har de deltagit i allvarlig terroristisk verksamhet", heter det i utlåtandet.

Enligt Skypo har underrättelseverksamheten kring dessa personer försvårats i takt med att terroristgrupperna förbättrat skyddet av sin operativa verksamhet.

Den jihadistiska propagandan mot Finland har ökat och i det sammanhanget har IS utnyttjat såväl finländare som det finska språket.

Skypo bekräftar det som invandrarkritikerna länge basunerat ut, nämligen att IS har infiltrerat terrorister i flyktingströmmen till Europa.

"Skyddspolisen har fått tillförlitliga uppgifter om att personer med terrorismbakgrund har kommit till Finland under det senaste året", heter det.

Centralkriminalpolisen meddelade så sent som i onsdags att man misstänker fyra personer som åkt från Finland till Syrien för att ha begått terrorismbrott.

Åtminstone två av männen har varit med om att grunda biståndsorganisationen Northern Relief, som polisen anser vara en täckorganisation för terroristerna.

Soldiers of Odin inte värst

Flyktingströmmen har varit en god jordmån för de högerextrema rörelserna. Skyddspolisen kategoriserar nazistiska Finlands motståndsrörelse som det allvarligaste hotet. Soldiers of Odin däremot anses ha valt en moderatare hållning och karaktäriseras numera bara som en "invandrarfientlig" rörelse. Skyddspolisen påminner om att det bland bakgrundskrafterna finns personer som gjort sig skyldiga till våldsbrott.

Ingendera anses dock hota den nationella säkerheten, men nog säkerheten på gatorna.

Skypo har lagt märke till att våldet bland de radikala alternativrörelserna har ökat under de två senaste åren. Det har inträffat speciellt i samband med antikärnkraftsdemonstrationerna.

Påfallande många utlänningar har enligt Skypo deltagit i aktionerna.

Skypo noterar att de radikala djurrättsaktivisterna vaknat till liv igen efter en nästan tioårig tystnad. Djurens befrielsefront brände upp flera bussar i huvudstadsregionen tidigare i år i protest mot att ägaren samarbetade med firmor i pälsdjursbranschen.

Mot en renare värld, ett flyttlass åt gången – ”Alla våra 150 röda bilar kör fossilfritt”

Mer läsning