Skyll på gubbsjuka och inget annat

Bild: Markku Ulander/Lehtikuva-STT

Vikingasjuka. Det låter som århundradets sämsta ursäkt när man har anklagats för sexuellt ofredande av kvinnor. Men det är den före detta landsbygdsministerns främsta försvar i en uppmärksammad rättegång i Sverige.

Eskil Erlandsson var en av Centerpartiets toppolitiker innan skandalen uppdagades och trots att han då uppmanades av partiledningen att inte ställa upp i valet lyckades han komma in i riksdagen på personkryss. Han har efter det lämnat sitt uppdrag för Centern i väntan på rättegången. Och det bör tilläggas att han ännu inte är dömd för någonting, domen kommer om två veckor.

Bakgrunden är att tre kvinnliga riksdagsledamöter anser sig ha blivit antastade och kränkta av Erlandsson. En av dem berättar att hon plötsligt kände hur hans fingrar krökte sig kring hennes kjolkant under bordet vid ett möte. En annan hur han förde sin hand flera gånger mot insidan av hennes lår.

Eskil Erlandssons bortförklaringar har väckt en viss munterhet bland allmänheten och det torde vara första gången någon skyller på just vikingasjukan och inte gubbsjukan. Sjukdomen, som egentligen heter Dupuytrens kontraktur, gör att bindväven styvnar i handen och får fingrarna att kröka sig. Centerpartisten menade i rättssalen att han är tvungen att titt som tätt massera handen och röra på fingrarna på grund av smärtor. Gärna genom att klämma om saker. Han kan då oavsiktligen ha kommit emot kvinnorna. Men som en läkare kommenterade så gör ju inte åkomman att man förlorar kontrollen över händerna. Erlandsson berättade också att han var tvungen att sitta väldigt bredbent på grund av ett ljumskbråck.

Om den gode ministern nu har ett sådant behov av att krama kjolfållar så vore det kanske läge att skaffa sig en egen? Det skulle ju också underlätta för det bredbenta ljumskbråcket att få behövlig avsvalkning. Om inte en kjol så varför inte en indonesisk sarong, eller skotsk kilt? Det skulle liva upp i riksdagen.

Samtidigt lämnar dessa fumliga bortförklaringar fältet öppet för Metoo-erans andra snuskgubbar som har fastnat med fingrarna i syltburken. Erlandssons kreativa användande av allehanda krämpor borde vara en inspiration. Den amerikanska komikern Louis C.K. kan ju hävda att hans behov av att blotta sig och masturbera framför kvinnor egentligen beror på ett svårt svampangrepp i skrevet som behöver luftas regelbundet. Presidentkandidaten Joe Biden, som har beskyllts för olämpligt beteende av åtta kvinnor, bland annat ska han ha klämt på en kvinnas nacke, kan nu skylla på vikingasjuka. Det var inte nacken han masserade utan de egna fingrarna. Att Joe Biden har för vana att ta kvinnorna om huvudet och föra deras pannor mot sin egen är ingen kränkning av den personliga intimsfären, mannen är helt klart bara närsynt.

Det är egentligen synd att raljera över de här övertrampen. Den som upplever sig ha blivit utsatt för en snuskgubbe gör ingen skillnad på om fingret var krokigt eller rakt. Samtidigt fortsätter kontroverserna kring flera andra fall i kölvattnet efter Metoo. Förtalsrättegången mellan medieprofilerna Cissi Wallin och Fredrik Virtanen verkar inte göra någon lycklig, allra minst de inblandade. Hon gick ut på sociala medier och anklagade honom för våldtäkt, ett brott han har nekat till. Efter att ha fått sparken från sitt jobb på Aftonbladet har han polisanmält henne för förtal. Rättegången har stort symbolvärde eftersom Cissi Wallin var en av de personer som drog i gång hela Metoo-grejen i Sverige. Om hon nu straffas, vilket det lutar åt, undrar många vad som händer med viljan bland offer att dela med sig av sina vittnesmål. Kommer Eskil Erlandsson att stämma sina politikerkollegor för förtal om han frikänns? I så fall har han äntligen något att kroka fingrarna om.

Rättelse 1.12.2019 klockan 19.30: I den ursprungliga versionen stod felaktigt att Fredrik Virtanen stämt Cissi Wallin för förtal. Det korrekta är att Virtanen polisanmält henne.

Peter Al Fakir Journalist bosatt i Stockholm.

Mot en renare värld, ett flyttlass åt gången – ”Alla våra 150 röda bilar kör fossilfritt”

Mer läsning