Skyldiga till giftattack identifierade

Poliser utanför ett område i Salisbury som genomsökts sedan det brittiska paret förgiftades av Novitjok, samma gift som användes mot ex-spionen Sergej Skripal och hans dotter tidigare i år. Bild: TT/AP/Rod Minchin

Brittisk polis tror sig ha identifierat gärningsmännen bakom giftattacken mot den ryske ex-spionen Sergej Skripal, uppger en källa med insyn i utredningen för den brittiska nyhetsbyrån PA.

Teorin är att flera ryska medborgare varit inblandade i mordförsöket.

De misstänkta har identifierats genom bilder från övervakningskameror samt register över personer som kommit in i landet vid den aktuella tidpunkten, uppger källan.

– De (utredarna) är säkra på att de (de misstänkta) är ryssar, säger källan till PA.

Det var i mars som Sergej Skripal och hans dotter Julia Skripal förgiftades av nervgiftet Novitjok i Salisbury. De återhämtade sig senare.

Storbritannien har anklagat Ryssland för att ligga bakom giftattacken, vilket lett till massutvisning av ryska diplomater från länder i väst. Moskva har nekat till anklagelserna och har svarat med att i sin tur utvisa västdiplomater.

I slutet av juni insjuknade även ett brittiskt par efter att ha exponerats för samma gift, varpå kvinnan senare avled. Polisen har ännu inte kunnat fastställa om giftet kom från samma sats som använts mot Sergej och Julia Skripal.

Enligt uppgifter i brittiska medier ska giftet ha funnits i en parfymflaska som paret hittat utomhus i Salisbury.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Högklassigt och hållbart direkt från producenten

Mer läsning