Skygga som "skogens spöken" – sällsynta vildkatter hittade i Katalonien

En europeisk vildkatt (Felis silvestris) som fångats på bild med hjälp av en kamerafälla i det katalanska forskningsprojektet. Bild: Josep Puig

De har fått smeknamnet skogens spöken eftersom de är så skygga och ovanliga. Men nu har två hittills okända bestånd av vildkatter upptäckts i Katalonien. – Det är ett av de mer okända djuren vi har, säger forskaren Ferran Sayol.

I Sverige är det några tusen år sedan vildkatterna strövade runt i skogarna. Men i stora delar av södra och östra Europa finns de kvar.

Frågan är bara exakt var.

De nattaktiva djuren är svårstuderade och lever mycket väl upp till smeknamnet, enligt Ferran Sayol, forskare vid bland annat Göteborgs universitet.

– Vi vet att det finns vildkatter på många platser i Spanien, men det finns väldigt lite mer exakt information, säger han.

– På många, många platser finns ingen information alls.

Ferran Sayol (till höger) och Carles Martorell, sätter upp en kamerafälla vid en liten skogsstig i Katalonien. Bild: Josep Puig

Vildkatten är den vilda stamformen till våra domesticerade tamkatter, som i första hand härstammar från underarterna som finns i Nordafrika och Mellanöstern.

Den europeiska vildkatten (Felis silvestris) är randig, med gråare rygg och ljusare mage. Motsvarigheterna i Afrika och Asien är oftast enfärgade, men finns också i fläckiga varianter.

För 8 000–4 000 år sedan förekom vildkatten även i södra Sverige. I dag finns den i Skottland, delar av Tyskland och Belgien, söder om Alperna i västra i Europa samt större delen av östra Europa och Kaukasus. Det finns vildkatter österut till Mongoliet och Indien, samt i större delen av Afrika.

Katterna varierar i storlek, med kroppslängder på 40–65 centimeter och svanslängder på 24–37 centimeter.

Katterna försvarar sina revir och jagar främst i gryning och skymning. Födan är främst gnagare och andra mindre däggdjur, men även fåglar, kräldjur och insekter.

Källa: Nationalencyklopedin.

Fångade på bild

Nu har de hemlighetsfulla katterna dock upptäckts på nya platser i Katalonien med hjälp av kamerafällor. De rörelseaktiverade kamerorna placerades ut på smala stigar i skogen och avslöjade två hittills okända bestånd av den skygga katten.

– Vi valde ett lantbruksområde och ett vildare skogsområde och hittade katterna i båda, säger Sayol.

– Så länge det finns lite skog mellan odlingarna där de kan gömma sig, kan det också finnas vildkatter.

Glesa bestånd

Den europeiska vildkatten lever i blandskogar i centrala och södra Europa. Katterna är både små och skygga, dessutom är bestånden väldigt glesa eftersom varje katt har ett revir på cirka tre till fyra kvadratkilometer.

Det gör det svårare både att hitta katterna och att bedöma hur vildkatten som art mår i dag.

Tack vare stöd från bland annat Barcelona zoo och en grupp volontärer kommer nu ytterligare kamerafällor att sättas upp i andra områden i Katalonien.

– Det är ett av de mer okända djuren och det enda kattdjuret vi har i Katalonien. Därför vill vi studera dem, säger Ferran Sayol.

– Många vet inte ens att det finns vildkatter, utan tror att det bara är tamkatter som förvildats.

Annons: Aktia hjälper dig att tänka framåt

De flesta finländare har idag koll på att hem, fritidsbostad och fordon behöver försäkras för att hålla ekonomin i balans om allt inte går som planerat. När det kommer till personförsäkringar är läget ett annat. Jämfört med många andra länder har Finland ett bra socialskydd och många förlitar sig på att man får tillräckligt stöd för att klara sig ekonomiskt om något allvarligt inträffar. Men hur långt räcker socialskyddet egentligen? Hur påverkas livet om man insjuknar allvarligt och inte längre kan arbeta? Klarar sig familjen ekonomiskt utan en förälder? 9.4.2020 - 00.00

Mer läsning