Skypo inkopplad i penningtvätthärvan: Undersöker om det finns kopplingar till terrorism eller underrättelseverksamhet

Företaget Airiston Helmis fastighet på ön Säckilot. Bild: Roni Lehti

Också Skyddspolisen går igenom det material som beslagtogs i husrannsakningarna i Åbolands skärgård i helgen. Utöver ett gigantiskt tekniskt material, konfiskerade polisen 3 miljoner euro och 180 000 dollar.

Skyddspolisen har hittills valt att inte kommentera det omfattande polistillslaget i Pargas i helgen, och enligt Centralkriminalpolisen deltog inte Skyddspolisen i själva husrannsakningarna.

Nu är det ändå klart att Skyddspolisen medverkar i analysen och genomgången. "Skyddspolisens sakkunniga bedömer det beslagtagna materialets möjliga kopplingar till Skyddspolisens verksamhetsområde", skriver Centralkriminalpolisen i ett pressmeddelande.

Skyddspolisens kommunikationschef Jyri Rantala säger till HBL att Skyddspolisen kopplades in i fallet för några dagar sedan när Centralkriminalpolisen bad om handräckning på grund av det mycket omfattande beslagtagna materialet.

– Vi har en viss specialkunskap och teknik som behövs för utredningen och kunskap i att analysera främmande språk. Vår uppgift är också att se om det finns kopplingar till Skyddspolisens ansvarsområde, det vill säga terrorismbekämpning och utländsk underrättelseverksamhet, säger Rantala.

Finns det indikationer på att materialet innehåller sådant som hör till Skyddspolisens domäner?

– Det är alldeles för tidigt att bedöma i det här skedet. Undersökningen har ju just börjat.

Enligt uppgifter i medierna ska Airiston Helmi ha varit under Skyddspolisens uppsikt redan i flera års tid, men Rantala vill inte alls kommentera den saken.

Dock nämnde Skypo i ett utlåtande till riksdagens förvaltningsutskott för två år sedan exempel på åtgärder som kan vara ett tecken på att främmande makt förbereder sig inför en krissituation och skrev att en markägare som verkar för främmande makts räkning kan bygga konstruktioner på sin fastighet som kan utnyttjas till att inkvartera soldater utan beteckning (så kallade gröna män) eller till att spärra av viktiga trafikleder i en kris- eller krigssituation.

Ett intressant sammanträffande är att Skyddspolisens delaktighet i utredningen offentliggjordes först dagen efter Rysslands premiärministers, Dimitrij Medvedevs, besök hos sin finska kollega, statsminister Juha Sipilä (C). På Centralkriminalpolisen motiverar man dock fördröjningen med att pressmeddelandet skulle översättas till också andra språk än finska, och att det tog tid.

Under veckoslutets polisräd där 400 personer från polisen, sjöbevakningen, gränsbevakningen och försvaret medverkade, gjordes husrannsakningar i sjutton objekt i Åbolands skärgård. Under tillslaget höll sig Skyddspolisen hela vägen à jour med hur operationen framskred, vilket är normalt då det gäller omfattande polisoperationer, säger Rantala.

Det beslagtagna materialet är gigantiskt till omfattningen. Enbart det tekniska materialet består av 100–200 terabyte vilket motsvarar 50 000–100 000 minnesstickor.

Tre miljoner euro, 180 000 dollar

Polisen hittade under veckoslutets tillslag tre miljoner euro, varav 500 000 i plastpåsar och resten inlåsta i kassaskåp som polisen tog med sig till Vanda där man efter ett par dagar lyckades bryta sig in skåpen. Polisen konfiskerade även 180 000 dollar vid razzian.

Enligt Centralkriminalpolisen handlar utredningen om misstänkt ekonomisk brottslighet som grov penningtvätt och grovt skattebedrägeri. Två personer är häktade. Under veckoslutet hörde polisen sju misstänkta. Förundersökningsledare, kriminalinspektör Tomi Taskila har dock meddelat att det ännu finns personer som polisen inte har lyckats nå. Därmed kan man anta att antalet misstänkta i härvan är fler än sju. Under torsdagen fortsatte polisen sina förhör.

Centralkriminalpolisen har inte bekräftat vilket aktiebolag misstankarna gäller, men husrannsakningarna gjordes i företaget Airiston Helmis fastigheter på fastlandet och på öar. Företaget har ryska bakgrundskrafter och frågor har väckts om bolagets många fastighetsköp invid djuphavsfarleder och utrustningen på dem, bland annat helikopterplattor.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Skall man beakta FN:s hållbarhetsmål när man väljer utbildning?

Mer läsning