Skydda unga från ökad snusanvändning

Oftast är det en vuxen som langar snus åt barn och unga.

Snuspåsar på golv och trottoarer, runda slitmärken på fickorna på jeansen och snusburkars etiketter limmade på hörlurar; snuskulturen är stark framför allt hos ungdomar. Användningen av snus hos 14–18-åringar har ökat stadigt de senaste tio åren. Snusanvändning är knappast en omgående trend. Då man går in på sociala medier kan man snabbt se hur snus syns i profilbilder, videoklipp och på elektroniska loppmarknader.

Snus orsakar bland annat skador på tänder och slemhinnor samt kan bidra till ett möjligen livslångt nikotinberoende. Det är viktigt att föräldrar och alla vuxna överlag skärper sig och tar fenomenet på allvar. Snus hämtas hem till Finland framför allt från Sverigeresor. Oftast är det en vuxen som langar snus åt barn och unga. För att importera snusburkar behövs det oftast en vuxen; någon köper burkarna utomlands, någon säljer dem vidare och någon finansierar det slutliga köpet.

Den växande snusanvändningen är på vuxnas ansvar, precis som även ungas alkoholanvändning och tobaksrökning är. När vi vuxna ser ungdomar med en snuspåse eller prilla under läppen kan vi alltid fråga oss själva vilken vuxen det var som bidrog till situationen. Snus är skadligt, därmed bör barn och unga skyddas från denna livsvana.

Pia Sundell verksamhetsledare, Barnavårdsföreningen i Finland rf ordförande för barnskyddsarbetsgruppen i Nätverket för förebyggande rusmedelsarbete Aija Saarinen utvecklingschef, Finlands hälsovårdarförbund Hanne Munter projektchef, Nikotinprojektet, EHYT rf

Bli kock i Axxell

Svenskfinlands kändaste kock, Micke Björklund, har trätt in som mentor och mecenat för Axxells kockutbildning i Karis, för kockutbildningens framtid och Finlands matkultur. 8.10.2019 - 11.40

Mer läsning