Jakten Alexandra i sjönöd utanför Helsingfors

Ett tjugo meter långt segelfartyg sprang på torsdagen läck utanför Helsingfors. Finska vikens sjöbevakningssektion fick larm om den hotande situationen på torsdag eftermiddag.

Orsaken till läckan är tills vidare okänd, men jakten Alexandra började ta in vatten just då den passerade Kungssundet, mellan Sandhamn och Skanslandet. Besättningen på fyra personer larmade genast efter hjälp, och båtenheter från Sveaborgs sjöbevakningsstation, Helsingfors polisinrättning och räddningsverket i Helsingfors ryckte ut.

Räddningsenheterna var på plats inom några minuter och uppger att det hade kunnat uppstå en riktigt hotfull situation.

Fartygets besättning lyckades styra fartyget till grundare vatten vid Sandhamns västra strand, där fartyget fick bottenkänning.

Räddningsenheterna lyckades stabilisera situationen och få loss fartyget från bottnen, varefter det bogserades i hamn vid Skatudden för reparationer. Flera pumpar var i bruk för att få bort allt vatten. Enligt sjöbevakarna har man ännu inte kunnat lokalisera läckan, men tror den beror på ett tekniskt fel.

Ingen skadades under nödsituationen eller räddningsoperationen. Skutan Alexandra hade startat från Varpet i Vålax i Borgå på torsdagsmorgonen.

Bild: Marinetraffic.com

Hur du hittar det bästa lånet för dig

Den som någonsin har tecknat ett lån är förmodligen plågsamt medveten om hur svårt det kan tyckas vara att hitta rätt lån. Vad är det då som avgör om ett lån är bra eller inte? 17.9.2018 - 00.00