Skulle jag bli bestraffad om jag skrev den här texten i Peking?

Vinter-OS i Peking börjar den 4 februari. Bild: Greg Baker / AFP / Lehtikuva

Människorättssituationen i Kina får inte vara ett samtalsämne under de olympiska spelen i Peking. En människorättsorganisation rekommenderar att idrottarna inte uttalar sig i ärendet med hänvisning till deras säkerhet och de kinesiska arrangörerna utfärdar ett hot om straff för de idrottare som vågar göra det. Välkomna till OS i Peking.

De kinesiska myndigheterna begår folkmord på uigurer och andra minoritetsbefolkningar i landet.

Den kinesiska regimen begränsar yttrandefriheten i landet.

Enligt Amnesty Internationals generalsekreterare Agnès Callamard har Kina skapat ett "dystopiskt helvete av en förbluffande skala".

Enligt Amnestys rapport berättar fångar i koncentrationslägren i provinsen Xinjiang om att de bland annat utsatts för misshandel och elektriska chocker. Fångarna ska ha hållits vakna under långa perioder, de har hängts från väggar, de har tvingats vara i påfrestande kroppspositioner, de har utsatts för isolering och extremkyla. Kvinnor vittnar om våldtäkter, tvångssterilisering och tvångsaborter.

Om bara någon vecka inleds årets största idrottsfest i Peking – i samma land där medborgare systematiskt torteras och hålls inlåsta i koncentrationsläger. I samma land där mänskliga rättigheter inte finns till för alla.

Inför OS passade Yang Shu, den lokala arrangörskommitténs vice ordförande i frågor om internationella relationer, på att säga att idrottare som talar om människorättsfrågor kommer att bestraffas.

Hans uttalande kom efter att människorättsorganisationen Human Rights Watch uttryckt sin oro för idrottarnas säkerhet under OS i Kina om idrottarna väljer att ta upp människorättsfrågor i samband med tävlingarna.

I de olympiska reglerna nämns inget om att mänskliga rättigheter skulle vara ett förbjudet samtalsämne. Däremot står det i reglerna att "all sorts propaganda som rör politik, religion eller ras är förbjuden på OS-området".

Inför OS i Tokyo i somras lättade internationella olympiska kommittén IOK på reglerna och tillät idrottare använda sin yttrandefrihet så länge de inte störde tävlingarna och så länge de respekterade andra idrottare.

IOK:s besked var klart: Idrottarna får uttrycka sina åsikter under presskonferenser och i intervjuer under OS så länge de inte gör det under tävlingarna eller vid prisutdelningen.

Arrangörskommitténs Yang Shu sade under en presskonferens i tisdags att "all slags beteende eller prat som strider mot den olympiska andan, speciellt mot den kinesiska lagen och reglerna kommer med säkerhet att bestraffas".

Yang sade också att idrottare kan bli av med sin ackreditering, det vill säga rätt att tävla, om hen bryter mot reglerna. Arrangörernas regler är med andra ord betydligt mer strikta än IOK:s.

Human Rights Watch rekommenderar att idrottare inte uttrycker sina åsikter i människorättsfrågor eftersom deras säkerhet inte kan garanteras om de gör det.

I Kina är det inte ovanligt att personer som uttrycker sig kritiskt mot regimen, som demonstrerar eller som kommenterar på sociala medier fängslas eller till och med försvinner.

Så sent som i höstas försvann den kinesiska tennisstjärnan Peng Shuai för tre veckor efter att hon beskyllt att en tidigare medlem i Kinas högsta beslutsfattande organ för sexuella övergrepp.

Att en internationell idrottare eller journalist som lyfter fram uigurernas situation eller andra människorättsfrågor i Kina under OS i Peking skulle fängslas är inte sannolikhet. Men samtidigt finns det ett klart uttalat hot – ett klart försök att styra, påverka och tysta kritikerna.

Till all tur behöver jag inte oroa mig över min säkerhet då jag skriver den här texten i Helsingfors. Frågan är om jag kunde skriva den utan att bestraffas om jag gjorde det under OS på plats i Kina?

Filip Saxén Sportchef

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Axxell tänker som morgondagens jordbrukare – satsar på samarbete

Mer läsning