Skuldlättnader för Grekland på gång

Grekland har sedan landet gick in i en djup skuld- och tillväxtkris 2009 skakats av återkommande våldsamma protester. Arkivbild. Bild: TT/AP/Thanasssis Stavrakis

Grekland står inför en sista omgång nödlån innan landet i augusti ska avsluta åtta års krishantering.Nu ska skuldlättnader diskuteras, för att stärka betalningsförmågan och förtroendet på marknaden.

Den sista utbetalningen av nödlån till Grekland inom landets tredje stödprogram sedan 2010 väntas hamna på 10–15 miljarder euro. Exakt hur mycket det kan bli och vilka villkor långivarna ställer avgörs på ett möte mellan eurozonens finansministrar i Luxemburg.

Skuldlättnader står också på dagordningen. Att låta Grekland förhandla bort delar sitt skuldberg på 180 procent av BNP är inte aktuellt. Det talas däremot om förlängda löptider och åtgärder för att få ned räntan.

Räntesänkningar diskuteras

Enligt EU-kommissionären Pierre Moscovici finns det förslag på allt från 7 till 15 amorteringsfria år för Grekland. Räntesänkningar är också uppe för diskussion, exempelvis genom att låta Grekland ta nya lån med bättre villkor för att betala äldre lån med mindre gynnsamma villkor.

Någon form av kontrollmekanism, som förhindrar att de grekiska budgetunderskotten skenar iväg igen behövs också, har Pierre Moscovici deklarerat inför mötet.

Tyskland, den största långivaren till den grekiska staten under krisåren, har under perioden 2010–2017 direkt tjänat 2,9 miljarder euro i form av räntor på Greklands nödlån, enligt en färsk beräkning från Tysklands finansdepartement. Indirekt har tyska staten samtidigt dragit nytta av att krisen tryckt ned tyska räntor.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Axxell tänker som morgondagens jordbrukare – satsar på samarbete

Mer läsning