Skuggor över sensommaridyllen

Knappt två timmar från regeringsfästet Rosenbad i Stockholm finns statsministerns rekreations- och representationsbostad Harpsund.

På herrgården invid sjön – där bland andra president Kekkonen rott runt – är det på torsdag igen dags för sensommarens traditionella gruppbild på regeringen. Då förhandlar ministrarna om budgeten med sedvanlig fotografering och presskonferens i mediernas närvaro.

Budgeten gäller för valåret 2018 och ekonomiskt är förutsättningarna goda, Sverige är inne i en allt starkare högkonjunktur och regeringen borde ha förliga vindar. Men skuggorna från sommarens regeringskris når också hit. Ja, läget är på inget sätt klart inför höststarten.

Den borgerliga oppositionen Alliansen spelade ett högt spel när den i juli hotade med misstroendeförklaring mot tre ministrar som ett led i säkerhetsskandalen på Transportstyrelsen, där icke-säkerhetsklassad personal utomlands fått tillgång till känslig information.

Statsminister Stefan Löfven är nämligen en skicklig politisk strateg. På ett sätt som få kunnat förutspå flyttade han på spelpjäserna så att två ministrar visserligen fick gå, men avvärjde samtidigt den direkta regeringskrisen och höll kvar den som är ovanligt populär också hos oppositionen: försvarsminister Peter Hultqvist. Med honom kom två borgerliga partier så sent som förra veckan överens om ett betydande tilläggsanslag till försvaret och att avsätta honom svider lite extra också hos flera politiska meningsmotståndare.

Men trots att en viss tvekan kunnat skönjas – misstroendeomröstningen kommer att ske samtidigt som flera militärövningar pågår, och detta i ett land med mycket tal om den oroliga omvärlden och ryska aggressioner – tyder allt på att Alliansen kommer att fullfölja sitt hot: Hultqvist ska bort.

Vilket Löfvens nästa drag blir är oklart. Få verkar tro att han själv skulle avgå och därmed orsaka en regeringskris, men rätt klart verkar ändå vara att fotografiet som tas i Harpsund snart är inaktuellt i alla fall vad gäller Hultqvist.

Inte heller i övrigt väntar enbart soliga höstdagar för Löfven. Alliansen hotar med ytterligare så kallade misstroendeförklaringar mot tre ministrar för att stoppa planerade skattehöjningar, bland annat en ny flygskatt. Och Allianspartierna igen är inte alls så eniga som diverse gemensamma utspel låter påskina, till exempel i förhållandet till populistiska Sverigedemokraterna. "Svensk politik utspelar sig till stora delar på gungfly", skriver Dagens Nyheters politiska kommentator Ewa Stenberg träffande.

Viktigt att minnas är att härvan kring transportstyrelsen är mer än maktspel. I botten finns en mycket allvarlig händelse, där en generaldirektör lagt ut servrar utomlands trots Säkerhetspolisens varningar, och där informationsgången på regeringskansliet och mellan ministrarna uppenbarligen inte har fungerat – eller där man i alla fall lätt får bilden att alla mest skyller ifrån sig. Den mindre smickrande härvan önskar Löfven med ministrar nog att fort skulle glömmas bort i takt med att augustinätterna mörknar, men det lär vara önsketänkande.

Anna Svartström Reporter

Hur du hittar det bästa lånet för dig

Den som någonsin har tecknat ett lån är förmodligen plågsamt medveten om hur svårt det kan tyckas vara att hitta rätt lån. Vad är det då som avgör om ett lån är bra eller inte? 17.9.2018 - 00.00