Skuggbudgetar i kärnan

Li Andersson (VF) deltog aktivt i riksdagens debatt om skuggbudgetarna. Bild: Lehtikuva/Jussi Nukari

Skillnaden mellan partiernas politik blir sällan så tydlig som i riksdagens debatt om skuggbudgetarna. Tydligheten är viktig.

Eftersom vi har en borgerlig regering med en borgerlig skattepolitik kan man koka ned en hel del av skillnaderna mellan regering och opposition till olika skattelinjer.

Enligt regeringens övertygelse, uttryckt av finansminister Petteri Orpo (Saml) i debatten, går höjda skatter ut över den ekonomiska tillväxten och företagens möjligheter att växa.

SDP, De gröna och Vänsterförbundet ser helt annorlunda på problematiken. Enligt Li Andersson (VF) är det för Samlingspartiet allra viktigast att sänka skatterna så mycket som möjligt medan allt annat, som utbildning och social trygghet, har mindre betydelse för partiet. De här tre partierna går alla, med olika betoningar, in för att sänka skatterna för låginkomsttagare och skärpa skatterna för höginkomsttagare och delvis också för företag.

De borgerliga oppositionspartierna har förstås andra betoningar. SFP vill sänka inkomstskatterna ännu mer än regeringen och i stället höja momsen lite, vilket gör konsumtionen dyrare. Sannfinländarna vill införa en företagsskattemodell som påminner om den estniska där vinsten beskattas bara om den tas ut. KD vill behålla barnavdraget, höja alkoholskatten och införa en sockerskatt.

Å andra sidan hittar SFP och Vänsterförbundet varandra i fråga om familjeledigheterna som båda partierna vill satsa på klart mer än de andra partierna.

Riksdagsdebatten om skuggbudgetarna blev livlig och det är välkommet att regeringen är aktiv också i den här diskussionen – det visar att man tar den på allvar. Det är sunt att skillnaderna i politik och ideologi syns tydligt. Det skulle bli ännu tydligare om politikerna skulle tänka på att de inte bara debatterar med varandra utan att debatten gärna får öppna sig också för väljarna.

Susanna Ginman Chef för opinionsavdelningen

Fräscht grepp på bostadsmarknaden tilltalar unga

17.5.2019 - 16.03