Skripal-misstänkta: Vi bara turistade i Salisbury

Bild från en övervakningskamera på männen som är misstänkta för nervgiftsattacken. Bild: TT/AP/Metropolitan Police

De två män som misstänks för att ligga bakom nervgiftsdådet i Salisbury hävdar i statligt styrd rysk tv att de bara var där som turister. Den brittiska regeringen framhärdar dock att männen arbetar för rysk underrättelsetjänst.

Brittiska åklagare pekade i förra veckan ut två män som misstänkta för att ha försökt mörda den ryske ex-agenten Sergej Skripal och hans dotter Julia Skripal med nervgiftet Novitjok i mars.

I en intervju med den ryska statsstyrda propagandakanalen RT hävdar männen att de var i Salisbury som turister, och att de bara stannade en kort stund på grund av att det var dåligt väder.

"Kort besök"

Det brittiska utrikesdepartementet bekräftar att männen som RT pratat med är de misstänkta för nervgiftsattacken. En talesperson för regeringen säger att Storbritannien har frågat Ryssland om vad som hände i Salisbury i mars – men att Moskva endast har svarat genom att vilseleda och ljuga.

Den brittiska polisen har namngivit männen som Alexander Petrov och Ruslan Bosjirov, men tillagt att de rest under falsk identitet och att namnen med största sannolikhet är alias. I RT påstås dock att det är deras riktiga namn, trots att Moskva tidigare sagt att några ryssar med de namnen inte existerar.

– Vi anlände till Salisbury den 3 mars och försökte ta en promenad genom staden, men vi stannade bara i en halvtimme eftersom det var så mycket snö, påstår den man som kallas Petrov, för RT.

"Godkänd på regeringsnivå"

Den brittiske premiärministern Theresa May har sagt att attacken med största sannolikhet var godkänd på hög, rysk regeringsnivå. Hon har även sagt att de misstänkta männen är agenter vid den ryska militära underrättelsetjänsten, GRU, vilket den brittiska regeringens talesperson upprepar även efter intervjun i statsstyrd rysk television.

Ryssland har konsekvent förnekat all inblandning. Den ryske presidenten Vladimir Putin sade oväntat under onsdagen att männen har hittats, och hävdade att de inte gjort något brottsligt.

– De är civila, förstås, påstod han.

"Inte trovärdiga"

Putin tillade även att han gärna ser att männen själva uttalar sig om anklagelserna, vilket de nu alltså har gjort.

Männen hävdar i intervjun med RT att de inte arbetar för underrättelsetjänsten. Men flera länder – Frankrike, Kanada, Tyskland och USA – har i ett gemensamt uttalande ställt sig bakom den brittiska bedömningen.

– Kanske var vi i närheten av Skripals hus, men vi vet inte var det ligger, säger mannen som kallas Bosjirov till RT.

Den brittiske parlamentsledamoten John Glen, från Salisbury, twittrar att staden välkomnar turister från hela världen – men tillägger att männens uttalanden inte är trovärdiga och skiljer sig från brittiska underrättelseuppgifter om personerna.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Finland behöver Östersjön – vi kan och ska ännu rädda den

Mer läsning