Skriftligt avtal ska minska ungas supande på Kimitoön

Bild: Lehtikuva/Emmi Korhonen

Föräldrarna på Kimitoön prövar på nya metoder i kampen mot ungas drickande, skriver Svenska Yle.

Ett tjugotal föräldrar på Kimitoön har undertecknat ett avtal som gäller minderårigas alkohol-, tobaks- och drogkonsumtion, rapporterar Svenska Yle. Undertecknarna av det så kallade Fair Play -avtalet lovar att inte låta minderåriga använda rusmedel.

Dessutom förbinder sig föräldrarna att se till att minderåriga är inomhus tillsammans med en vuxen efter klockan 22. Under sommarlovet får minderåriga stanna utomhus till midnatt.

Fair Play -avtalet är ett försök att få bukt med ungdomars alkoholkonsumtion på Kimitoön. Enligt en undersökning från Institutet för hälsa och välfärd (THL) dricker 23 procent av Kimitoöns ungdomar sig fulla minst en gång per månad.

De första föräldrarna skrev under avtalet i samband med ett möte på måndagen. Tanken är att i framtiden få fler underskrifter och utveckla gemensamma spelregler för ungdomarna på Kimitoön.

– Ett papper är mera konkret och kanske man också kommer bättre ihåg det än om man bara klickar på något på Facebook. Vi är några som börjar här nu och så sprids det sakta till hela Kimitoön hoppas jag, säger Kenneth Lindroos som var bland de första undertecknarna till Svenska Yle.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Så kan valet av lån påverka din ekonomi

Mer läsning