Skridsko och shopping fyller sportlovet

Sportlovets ursprungliga tanke – tid att åka skidor – var inte det självklara valet i ett grått Helsingfors i dag. HBL träffade skolelever som föredrar att åka skridsko, simma, shoppa eller annars bara umgås med kompisar i köpcenter.

Molnen hänger gråa över Helsingfors centrum i dag, sportlovets första officiella dag. Det är ett par plusgrader och smältvattnet rinner från stuprören. Kajsaniemiparken ligger och tyst och öde.

Vid konstisbanan på Järnvägstorget är det däremot mera liv och rörelse, musiken strömmar ur högtalarna och skridskoåkare i olika åldrar glider runt på isen.

Skolkompisarna Fanny Lavi, Liis Sokk och Enni Kapanen har kommit från Skomakarböle till centrum för att åka skridsko. De har åkt först buss och sedan tåg, och som sällskapsdam fungerar Fannys farmor Merja Lavi.

– Vi måste komma hit till centrum, för isen har smultit på alla andra skidskoställen, säger Liis Sokk.

Alla tre går i årskurs 2 och kan redan åka skridsko. Däremot var Merja lite orolig för hur de skulle klara sig i trafiken.

– Jag har inte rest med alla tre kompisarna tidigare, men det gick jättebra i kollektivtrafiken. Inträdet till Isparken gäller hela dagen, så vi kommer att ta paus för att äta lunch på någon restaurang i centrum. Det är också nytt för flickorna, oftast äter vi i Malm när vi uträttar ärenden där.

Flickorna har konkreta planer för fortsättningen av lovet.

– Jag ska åka med pappa till simhallen en dag, trots att han inte har ledigt, säger Fanny Lavi.

– Jag åker till pulkbacken! Det finns en bra pulkbacke i Bocksbacka, vet Enni Kapanen.

– Varken jag eller min bror kan åka skidor ännu. Det skulle jag vilja lära mig. I skolan får vi åka skidor först i trean, säger Liis Sock.

Muffins och simning

Vid kanten av isbanan står Edia Ahlfors, 6 år, och äter mellanmål. Hon har kommit med storebror Vilgot och pappa till skridskobanan. De hoppas på att få träffa kossan Paula, Isparkens maskot som hälsar på ibland.

– Jag har lärt mig att skrinna i förskolan. Men vi har också gått i skridskoskola här, berättar Edia som bor på promenadavstånd i Kampen.

Familjen Ahlfors har inga planer på att åka skidor under sportlovet, vädret lockar inte till det. Däremot ska de besöka simhallen.

– Och så ska vi baka muffins – med choklad! Roligast på sportlovet är att man får vara ledig, tycker Edia Ahlfors.

Hellre kompisar än spel

I Kampens köpcenter är det relativt lugnt, åtminstone tidigt på eftermiddagen. Främst tonåringar samlas här för att shoppa eller bara umgås med kompisar. Samuli, Saku och Mirko har åkt in till centrum från Hertonäs, Baggböle och Malm. De går i årskurs 6 och 7 och väntar på ytterligare en kompis. Väntetiden fördriver de med att titta på konsolspel i en spelbutik.

– Jag har gamla Fifa 15 hemma. Men alla andra spelar Fifa 16 på nätet, så jag borde också skaffa det nyare fotbollspelet för att ha någon att spela mot, säger Samuli.

Han tycker att två timmar speltid är lagom, längre än så orkar han inte sitta och spela. Kompisarna håller med, de kommer inte att sitta framför tv-skärmen hela sportlovet.

– Kompisar är ändå roligare än spel, säger Mirko.

Kampens köpcentrum är enligt killarna en ypperlig samlingsplats en gråmulen sportlovsdag. Här är varmt och torrt, de kan gå klädda i munkjackor och skejtskor och catwalken på översta våningen duger bra som sittplats.

– Under skoldagarna hinner vi inte åka in till centrum, så det är bara under loven vi samlas här, säger Samuli.

Shoppingen lockar

Väninnorna Heidi Tenhunen och Julianna Mansokoski har kommit med buss från Vichtis för att shoppa i Helsingfors. De går i yrkesskola och tycker egentligen att sportlovet känns lite onödigt, men använder gärna den lediga tiden till att gå i butiker.

– Jag letar bandtröjor med tryck, helst Popeda. De finns kanske i second hand-butiker? säger Tenhunen.

– Jag ska också köpa nya kläder, säger Mansokoski men än så länge har de inga shoppingkassar att bära på.

Helst skulle musikintresserade Heidi Tenhunen gå på konsert under sportlovet, men någon som faller henne i smaken ordnas inte nu. Julianna Mansokoski kommer att ägna en del av lovet till sport, nu när hon har tid kommer hon att besöka gymmet oftare än vanligt.

Att sova länge på morgonen lockar också, eftersom skolan oftast börjar redan klockan åtta på vardagar.

– Elva är en bra tid att stiga upp under lovet, tycker Julianna Mansokoski.

Fräscht grepp på bostadsmarknaden tilltalar unga

17.5.2019 - 16.03