Skratt, fördröjt fniss och lagom obehaglig udd

Nyanser av bullshit. Blaue Frau dissekerar moderna mansstereotyper: Steffe (Joanna Wingren), Niki (Malin Nyqvist) och Micke (Sonja Ahlfors). Bild: Liina Aalto-Setälä

Yo-Bro är en ställvis briljant reflektion över den moderna mansrollens olika nyanser av bullshit, med en obehaglig udd som ger föreställningen extra tyngd.

Blaue Frau: Yo-Bro

Manus: Sonja Ahlfors, Joanna Wingren, Malin Nyqvist, Micke: Sonja Ahlfors, Steffe: Joanna Wingren, Niki: Malin Nyqvist, Dick: Dick Idman. Regi: Anders Slotte. Ljus: Meri Ekola. Ljud: Malin Nyqvist. Producent: Ilse Ybarra

Blaue Fraus drag king-performance Yo-Bro vågar varva de enklare skratten med mer nischad och provocerande komik. Resultatet är en ställvis briljant reflektion över den moderna mansrollens olika nyanser av bullshit, som ibland nuddar så nära den verklighet den parodierar att skrattet fastnar i halsen.

Efter en något stel början som räddas av ett uppfriskande respektlöst tjuvnyp mot en finlandssvensk teaterprofil och av Malin Nyqvists hysteriskt träffsäkra minspel presenteras vi för karaktärsgalleriet. Micke, Steffe och Niki är schabloner skurna ur verkligheten utan att stödja sig på färdigtuggade klichéer. Micke (Sonja Ahlfors) är den moderna proffspappan som tar sig an den uppdaterade mansrollen som ännu ett prestigeprojekt. Steffe (Joanna Wingren) är den lurvige vinbohemen som teatraliskt avsäger sig sin manliga identitet med alla dess jobbigheter men helst bara vill knulla nån, fast ändå med djupa emotionella band. Niki (Malin Nyqvist) är den aggressivt avslappnade DJ:n som "bara är här för att jobba" men döljer en oväntad bräcklighet bakom sin sköld av trotsig apati. Deras show utnyttjar kreativt både scen och publikläktare för att skapa en intim stämning med publiken också i den konventionella utformade och inredda teatersalen.

Skriver inte publiken på näsan

Det är ett lyckat drag att fokusera uppmärksamheten på den specifika underkategori av män som ser sig själva som självklart jämställda i såväl ideal som praxis. Genom att rikta in sig rakt och intimt på samma demografi som sitter i salen undviker Yo-Bro effektivt att störande självgod, nedåtsparkande stämning uppstår. Blaue Fraus skämt skriver inte heller publiken på näsan: somliga genomgående skämtspår är subtila nog att åstadkomma en fördröjd effekt som får en att fnissa till ännu efter att applåderna klingat ut.

Men det är omöjligt att skratta sig ifrån att humorn i Yo-Bro kretsar kring ett ämne som också har allt annat än komiska konsekvenser i vardagen. Premiären kommer med perfekt timing i kölvattnet av en sällsynt effektiv social mediekampanj som på ett synnerligen ohumoristiskt sätt kastat ljus över hela spektrumet av mäns fulare sociala beteenden. Performancens vitsar rör sig rätt långt från denna obehagliga realitet men när Steffes psykotiskt verklighetsfrånvända stalkande av sitt ex nystas upp klingar ett vagt eko som får gapskrattet att fastna i halsen. Bra så, den obehagliga udden ger hela föreställningen extra tyngd.

Otto Ekman Reporter

Kim Herold: ”Motorsängen hjälper mot snarkningarna”

Musikern Kim Herold, även känd från tv-programmet Selviytyjät, har märkt att en bra säng gör det lättare att återhämta sig och att den till och med förebygger idrottsskador. 4.11.2019 - 00.00

Mer läsning