Skrämmande vittnesmål då FN mötte rohingyer

En delegation från FN:s säkerhetsråd besökte på söndagen rohingyer i flyktingläger i Bangladesh. De möttes av flyktingar som vittnade om mord och våldtäkter.

Gruppen är i lägren för att intervjua flyktingar innan de reser vidare till Burma för att träffa Aung San Suu Kyi, som fördömts av västvärlden för att inte stå upp för den muslimska minoritetsgruppen.

Första stoppet Konarpara är ett läger i ingenmanslandet längs gränsen mellan Bangladesh och Burma. Här sitter 6 000 människor fast sedan den burmesiska militären inledde sin hårt kritiserade insats mot minoritetsgruppen förra året. Många flyktingar bröt samman när de berättade om mord och våldtäkter under operationen, som av FN kallats för "etnisk rensning".

– Vi sade till dem att vi stannar här för att rädda våra liv. Vi vill hemskt gärna återvända hem, förutsatt att FN kan garantera vår trygghet, säger Dil Mohammad, ledare för rohingyerna i lägret.

Säkerhetsrådet uppmanar Burma att göra det möjligt för rohingyerna att återvända och vidta åtgärder för att få slut på årtionden av diskriminering mot den förtryckta gruppen.

– Det kanske tar lite tid, men vi skulle vilja höra från Burmas regering hur de vill arbeta med det internationella samfundet, säger Storbritanniens FN-ambassadör Karen Pierce.

Hur du hittar det bästa lånet för dig

Den som någonsin har tecknat ett lån är förmodligen plågsamt medveten om hur svårt det kan tyckas vara att hitta rätt lån. Vad är det då som avgör om ett lån är bra eller inte? 17.9.2018 - 00.00