Skrällen: 17-åring slog Shiffrin i premiären

17-åriga supertalangen Alice Robinson vann världscuppremiären. Bild: Joe Klamar

Stjärnan Mikaela Shiffrin var storfavorit.I stället överraskade 17-åriga supertalangen Alice Robinson och vann den alpina världscuppremiären i storslalom med sex hundradelar – nyzeeländskans första seger.

Alice Robinson fyller 18 år i december men är redan ett namn i den absoluta världstoppen. Hon var tvåa i Andorra i mars och imponerade direkt i storslalompremiären i Österrike. Robinson var bara 14 hundradelar bakom Shiffrin efter första åket och hyllades av amerikanskan.

– Det är supercoolt att se henne åka, sade Shiffrin i SVT.

– Hon kör aggressivt och har väldigt bra teknik. Hon avslutade förra säsongen starkt och det var ingen tillfällighet, att hon är så här stark direkt är supercoolt.

Alice Robinson själv tog åt sig av orden.

– Att någon som hon som är så erfaren ger mig beröm betyder jättemycket. Jag är jätteglad och åkte precis som jag har tränat för att göra, sade Robinson.

Sedan fullbordade hon skrällen. 17-åringen trivdes i de perfekta förhållandena och körde in som etta i andra åket med bara en åkare kvar: Mikaela Shiffrin. Amerikanskan, som jagade sin 61:a världscupseger, kunde dock inte matcha talangen och var 20 hundradelar efter i andra åket.

Totalt skiljde sex hundradelar mellan rivalerna.

Franska Tessa Worley blev trea, 36 hundradelar bakom Robinson.

Riikka Honkanen kom 60:a.

Mot en renare värld, ett flyttlass åt gången – ”Alla våra 150 röda bilar kör fossilfritt”

Mer läsning