Skrällarna fortsätter i handbolls-EM – Island slog Danmark

Danmark föll i handbolls-EM mot Island. Bild: Andreas Hillergren/TT

Frankrike föll i sin premiär i handbolls-EM under fredagen. Den här gången var det Danmarks tur att överraskande inleda turneringen på tyngsta sätt. Mot Island föll det danska herrlandslaget med 30–31 efter en rysarmatch.

Danmark är både regerande världsmästare och olympiska mästare. Och med tusentals danska supportrar som tagit sig över sundet för att jubla fram laget var läktarplatserna i Malmö rödfärgade.

Men inget av det spelade någon roll för Island. I lagens premiärmatch var det Island som oftast hade övertaget i en jämn tillställning.

Den första halvleken slutade 15–15 men med målvakten Niklas Landin utvisad en bit in i den andra halvleken gick Island i från och hade flera måls marginal ledning. Danmark kom däremot tillbaka och det flera gånger om.

I matchens sista sekund fick vänsternian Mikkel Hansen chansen att kvittera en sista gång på frikast. Men det blev inget tionde mål för Hansen den här matchen.

I stället stod Island för turneringens andra stora skräll efter att Portugal besegrat Frankrike med 28–25 på fredagen. En av de isländska hjältarna var Aron Pálmarsson med sina sex mål.

Efter matchen menade Danmarks Rasmus Lauge att det egna försvarsspelet sänkte laget.

– Island är kända för sitt fina och aggressiva försvar, då är det godkänt att göra 30 mål, säger han till danska TV2 efteråt.

– Men vi har ingen kontroll över någonting i försvaret och kunde inte hjälpa våra målvakter göra några bra räddningar, fortsätter Lauge.

I gruppens andra match vann Ungern knappt mot Ryssland med 26–25.

Aktia hjälper dig att tänka framåt

De flesta finländare har idag koll på att hem, fritidsbostad och fordon behöver försäkras för att hålla ekonomin i balans om allt inte går som planerat. När det kommer till personförsäkringar är läget ett annat. Jämfört med många andra länder har Finland ett bra socialskydd och många förlitar sig på att man får tillräckligt stöd för att klara sig ekonomiskt om något allvarligt inträffar. Men hur långt räcker socialskyddet egentligen? Hur påverkas livet om man insjuknar allvarligt och inte längre kan arbeta? Klarar sig familjen ekonomiskt utan en förälder? 9.4.2020 - 00.00

Mer läsning