Skräll i U21-kvalet: Finland slog världsmästarna – Benjamin Källman målskytt

Benjamin Källman var på hugget mot Ukraina. Bild: Martti Kainulainen/Lehtikuva

Ukraina vann U20-VM i somras. Då EM-kvalet för U21-landslag inleddes slog Finland samma årsklass med 2-0 på bortaplan.

Medvinden för finsk fotboll är stark för tillfället. Herrarna går på som det berömda tåget, damerna inledde EM-kvalet lovande och senast slog U21-killarna Ukraina med 2-0.

Finlands mål gjordes av Benjamin Källman, numera i norska Viking, och Onni Valakari som spelar under sin far Simos vakande öga i Tromsö.

– Vi visste hur bra Ukraina är och matchen är tuff. Men vi jobbade stenhårt och känslan är rätt skön, säger Källman till HUU-TV.

Övriga lag i gruppen är Danmark, Rumänien, Nordirland och Malta.

Gruppettorna och den bästa grupptvåan går direkt till slutspelet i Slovenien och Ungern. Övriga åtta grupptvåor gör upp om ytterligare fyra platser.

Finland matchade en namnstark elva mot Ukraina. I mål stod William Jääskeläinen, son till en viss Jussi. Jääskeläinen var briljant.

– Det var en jobbig kväll på jobbet men samtidigt kul. Roligare att ha mycket att stå i, säger Jääskeläinen på engelska till HUU-TV.

I backlinjen regerade Barnsleys Aapo Halme. På mitten fanns Valakari, Kaan Kairinen och Mikal Soisalo. Och uppe på topp Benjamin Källman, Eetu Vertainen och Lucas Lingman.

Finland möter Nordirland hemma i Uleåborg på tisdag.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Black Friday 2020 – erbjudanden hos Preeco.fi

Mer läsning