Skräckregimens besked: Idrott är inte nödvändigt för kvinnor

Zakia Khudadadi gjorde historia i paralympics i Tokyo efter att ha lyckats fly Kabul. Bild: Joe Toth/AP/TT

Afghanistans kvinnor får inte längre utöva idrott. - Oacceptabelt, säger Australiens idrottsminister Richard Colbeck till den australiska rundradion SBS.

Många har befarat att kvinnorna förlorar största delen av sina rättigheter i Afghanistan efter att talibanerna, som representerar en extremt konservativ tolkning av islam, gripit makten igen. Den nyutnämnda regeringen består till stor del av hökaktiga talibaner – och inte en enda kvinna.

Det ser ut som att de värsta farhågorna besannas. En högt uppsatt representant för talibanregimen bekräftar för australiska SBS att kvinnor inte kommer att tillåtas att utöva idrott i Afghanistan. Inte mycket annat heller.

– Jag tror inte kvinnor kommer att bli tillåtna att spela cricket för det är inte nödvändigt för dem att spela cricket, säger Ahmadullah Wasiq, vicechef för talibanernas kulturutskott.

Enligt Wasiq får kvinnor bara gå ut för att uträtta nödvändiga ärenden. Som att handla mat.

– I cricket och andra idrottsgrenar har kvinnor inte en islamisk klädsel. Det är uppenbart att de blir exponerade, inte följer klädselkoden, och islam tillåter inte det.

Det australiska cricketförbundet har svarat med att inhibera en landskamp mellan Australiens och Afghanistans herrlag i november. "Vår vision är att cricket är en idrott för alla och vi stöder ovillkorligt att kvinnor får spela på alla nivåer", skriver Cricket Australia.

– Det är oacceptabelt att utesluta kvinnor från idrott på vilken nivå som helst, säger Australiens idrottsminister Richard Colbeck till SBS.

– Talibanernas inställning till kvinnor och deras rättigheter får inte accepteras av det internationella idrottssamfundet.

BBC rapporterade tidigare att kvinnliga idrottsutövare fruktar för sitt liv i Afghanistan efter att talibanerna tagit över. En internationell cricketspelare berättade att hon och hennes lagkamrater gömmer sig i sina hem i Kabul.

– Ingen kvinna som spelar cricket eller utövar någon annan idrott är säker för tillfället, sade hon.

När talibanerna senast hade makten 1996-2001 tillät de inte kvinnor att gå i skola, jobba eller ens gå ut utan en manlig eskort. Kvinnorna måste alltid bära en heltäckande slöja i offentligheten. Det ser ut som att den nya talibanregimen inte är ett dugg liberalare. Idrott kanske kan framstå som en liten detalj i den här stora helheten, men idrott har en väldig symbolisk betydelse för kvinnorna i Afghanistan.

– Då jag spelar känner jag mig som en stark kvinna. Jag känner mig tillitsfull och stolt över mig själv, säger en annan cricketspelare till BBC.

Taekwondoutövaren Zakia Khudadadi blev nyligen den första afghanska kvinnan som tävlade i paralympics i Tokyo. Hon lyckades fly Kabul tillsammans med längdhopparen Hossain Rasouli och ta sig till Tokyo via Paris.

I de olympiska spelen i Tokyo var sprintern Kimia Yousofi Afghanistans flaggbärare under invigningsceremonin. Hon satte det nationella rekordet 13.29 i försöken i 100 m.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Så kan valet av lån påverka din ekonomi

Mer läsning