Skövlingen av Amazonas slår nytt rekord

Bränd skog i brasilianska Amazonas. Arkivbild. Bild: Leo Correa/TT-AP

I skuggan av coronaviruspandemin har skövlingen av Amazonas regnskog trappats upp. Skogsavverkningen överstiger förra årets toppnotering.

Under årets fyra första månader ökade nedhuggningen med 55 procent, jämfört med samma period förra året, enligt satellitbilder från Brasiliens nationella rymdforskningsinstitut.

"Tyvärr ser det ut som att vi kan förvänta oss rekordstora bränder och skövlingar i år", skriver Greenpeaces talesperson Rômulo Batista i ett uttalande.

Sammanlagt ödelades 1 202 kvadratkilometer skog mellan januari och april, en yta som är över 2,5 gånger så stor som Göteborg. Det är den största skövlade arealen vid den här tiden på året sedan mätningarna började i augusti 2015.

Att så stora mängder skog har avverkats så här tidigt på året oroar experter, eftersom högsäsongen för skogsavverkning brukar börja först i slutet av maj.

– Början på året är vanligtvis inte den tiden på året då skogshuggning sker, eftersom det regnar, och det regnar mycket, säger Erika Berenguer, miljöförskare vid universiteten i Oxford och Lancaster.

I fjol höggs totalt 10 123 kvadratkilometer skog ned i den brasilianska delen av Amazonasregnskogen, en ökning med 85 procent och den hittills högsta noteringen under ett år.

Skövlingen orsakades av rekordstora skogsbränder, tillsammans med olaglig avverkning, gruvdrift och jordbruk på skyddade marker.

Presidenten Jair Bolsonaro, som tillträdde 2019, har propagerat för att skyddade landområden öppnas för gruvdrift och jordbruk.

Amazonas är en region kring Amazonfloden som innehåller världens största tropiska regnskog. Huvuddelen av området ligger i Brasilien, men delar av området finns även i Colombia, Peru, Venezuela, Ecuador, Bolivia, Guyana, Surinam och Franska Guyana.

Regnskogen i området kallas ibland för "jordens lungor" då dess växter producerar en femtedel av världens syre. Flera indianfolk lever i området, men det är glesbefolkat. Det finns även en stor artrikedom i regnskogen.

Sedan slutet av 1900-talet har stora delar av regnskogen avverkats. Bland annat har delar huggits ner för att användas till timmer, områden bränts ner för att ge plats åt odlingar, gruvor och motorvägar och områden översvämmats när man byggt dammar för vattenverk. Skogens omfattning minskar med mellan en och två procent per år, en siffra som ökar konstant. Den skogen som avverkas har små eller inga möjligheter att återväxa.

Den brasilianska planeringsregionen Amazônia Legal är fem miljoner kvadratmeter stor och under några decennier har det startats flera utvecklings- och kolonisationsprojekt i regionen. Dessa har orsakat mycket internationell kritik på grund av bristande hänsyn till både amazonindianerna som bor i området och till regnskogens ekologiska sammanhang.

Källa: Nationalencyklopedin

Aktia hjälper dig att tänka framåt

De flesta finländare har idag koll på att hem, fritidsbostad och fordon behöver försäkras för att hålla ekonomin i balans om allt inte går som planerat. När det kommer till personförsäkringar är läget ett annat. Jämfört med många andra länder har Finland ett bra socialskydd och många förlitar sig på att man får tillräckligt stöd för att klara sig ekonomiskt om något allvarligt inträffar. Men hur långt räcker socialskyddet egentligen? Hur påverkas livet om man insjuknar allvarligt och inte längre kan arbeta? Klarar sig familjen ekonomiskt utan en förälder? 9.4.2020 - 00.00

Mer läsning